Un consulat român a fost deschis în Catania
Al cincilea consulat general al României în Italia a fost inaugurat sâmbătă la Catania, în insula Sicilia. Cei aproximativ 80.000 de români din Sicilia nu mai trebuie să se deplaseze la Roma pentru servicii consulare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Octombrie 2011, 19:34
Noua misiune diplomatică va asigura protecţie şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în patru regiuni din sudul Italiei: Sicilia, Puglia, Calabria şi Basilicata.
La ceremonia de inaugurare, pe lângă ministrul de externe Teodor Baconschi, au participat preşedintele provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, primarul oraşului Catania, Raffaele Sacanelli, senatorul de Catania Giuseppe Firrarello, parlamentari români din diaspora, senatorul Viorel Badea şi deputatul William Brînză, membri ai comunităţii româneşti din regiune şi reprezentanţi ai mass media locale şi române.
În discursul de inaugurare a misiunii diplomatice, Teodor Baconschi a subliniat că ”România este prima ţară care deschide un consulat la Catania, fapt extrem de bine primit de aleşii şi autorităţile acestei provincii".
Această misiune diplomatică este esenţială pentru cei peste 80.000 de români din Sicilia, care nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască bani şi timp pe deplasări la Roma pentru a beneficia de servicii consulare, a mai afirmat şeful diplomaţiei române.
”O mică Românie” în Italia
Prin deschiderea acestui nou consulat este asigurat accesul mai uşor al cetăţenilor români din cele patru regiuni la serviciile consulare. ”Prin acest nou consulat, le arătăm românilor din Italia că ne pasă de soarta lor.
Şi ei fac parte din corpul naţiunii noastre, contribuie prin truda lor la bunăstarea familiilor rămase în ţară, şi merită acest gest firesc de recunoştinţă din partea României. Oriunde s-ar afla, românii au dreptul la servicii consulare de calitate şi, pe cât posibil, de proximitate”, a mai subliniat ministrul Baconschi.
În acelaşi context, ministrul de externe a precizat că ”o mică Românie s-a transferat în ultimii 10 – 15 ani în Italia unde constituim astăzi cea mai importantă minoritate europeană, creştină care contribuie la prosperitatea Italiei cu circa 4 miliarde euro”.
Din partea autorităţilor italiene, Preşedintele Provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, consideră că ”noul consulat român demonstrează, încă o dată, prietenia de lungă durată care leagă cele două popoare şi va fi totodată punctul de referinţă pentru toată zona meridională a Italiei”.
La final oficialul italian i-a mulţumit ministrului român pentru ”semnul de recunoştinţă, de stimă şi de reconfirmare a foarte bunelor raporturi dintre România şi Italia”.
Primarul din Catania Raffaele Stancanelli a subiniat că pentru oraşul lor este o mare onoare să existe acest punct de referinţă al statului român.
”Este un moment important pentru faptul că Ministerul român de externe a ales Catania ca sediu al unui Consulat general pentru Italia sudică ceea ce înseamnă că oraşul nostru are un rol seminficativ în procesul de integrare a imigraţiei române” a declarat pentru Radio România Actualităţi Raffaele Stacanelli.
De trei ani se fac demersuri pentru consulat în sudul Italiei
Decizia înfiinţării noii misiuni diplomatice vine ca urmare a creşterii constante, din ultima perioadă, a numărului solicitărilor de servicii consulare, respectiv din dorinţa de a echilibra prezenţa consulară în Peninsulă şi de a o adapta la cerinţele comunităţii româneşti din Italia.
Demersuri a făcut în acest sens şi senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului.
”De aproape trei ani încercăm să expunem necesitatea acestei noi instituţii în sudul Italiei şi datorită modului în care comunitatea împreună cu biserica şi cu oamenii politici din România au reuşit să construiască o asemenea oportunitate vedem că astăzi românii din sudul Italiei au un nou consulat.
"Este o instituţie care cu siguranţă îi va ajuta pe români să-şi rezolve problemele cu are se confruntă de atâta timp” susţine senatorul Viorel Badea, care a participat în ultimii doi ani la cea mai mare partea a evenimentelor din insula Sicilia.
Misiunea diplomatică de la Catania devine astfel cel de-al cincilea consulat general românesc, după cele de la Bologna, Milano, Torino şi Trieste.
O secţie consulară a Ambasadei române există şi la Roma, secţie la care românii din sudul Italiei erau nevoiţi să recurgă până acum.
Consulatul de la Catania, situat pe strada Misterbianco, lângă gara principală a oraşului şi biserica ortodoxă românească, va fi operativ începând cu data de 24 octombrie.