Un conflict în regiunea separatistă transnistreană "este extrem de redus"
Un conflict în stânga Nistrului, în regiunea separatistă transnistreană este extrem de redus, este de părere conferențiar universitar doctor Veaceslav Ioniță.
Articol de Mario Balint, 16 Mai 2022, 20:14
Războiul din Ucraina a lovit în plin economia Republicii Moldova, care depinde în foarte mare măsură de ţara vecină.
Astfel, inflaţia anuală a depăşit 27%, iar puterea de cumpărare a cetăţeanului obişnuit a scăzut cu peste 15%, cel mai mare înregistrat în mai bine de 20 de ani.
Analiştii avertizează că declanşarea, acum, a unui nou conflict în regiunea separatistă Transnistria ar genera o catastrofă economică în cea mai săracă ţară din Europa şi cea mai dependentă economic de Ucraina, aflată deja în război.
În această situaţie, politicienii de la Tiraspol par să înţeleagă că viitorul acestui spaţiu este alături de Moldova şi, nicidecum în afara ei. Transmite trimisul RRA Mario Balint:
Reporter: Un conflict în stânga Nistrului, în regiunea separatistă transnistreană este extrem de redus, în ciuda provocărilor periodice care au loc, este de părere conferențiar universitar doctor Veaceslav Ioniță, expert în probleme de economie în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS).
Acesta a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualități că politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului depun toate eforturile pentru prevenirea izbucnirii unui conflict care ar afecta oportunitățile economice, inclusiv cele personale.
Viaceslav Ioniță: Admit că există anumite forțe în stânga /Nistrului/ care ar dori conflict, dar marea majoritatea a politicienilor sunt categoric contra, și nu doar că sunt contra, depun toate eforturile ca să evite acest conflict. De aceea eu probabilitatea unui conflict o văd foarte, foarte micuță. Beneficiile inclusiv personale sunt cum n-au fost niciodată și eu de multe ori glumesc: corupția ucide și acum e unicul caz când corupția salvează, da, deci anume existența unor înțelegeri mai puțin ortodoxe care există și noi ne rușinăm de ele că trebuie să recunoaștem că și elitele noastre sunt conectate la anumite scheme din stânga Nistrului şi cei din stânga Nistrului încurajează pe această perioadă scurtă anume existenţa aceastor relații neformale economică; stopează și previne demararea unui conflict.
Reporter: Veaceslav Ioniță a fost deputat liberal democrat și în 2014 a prezentat opiniei publice documente prin care demonstra că președintele partidului și premierul moldovean Vlad Filat a furat de la Banca de Economie a Moldovei 450 de milioane de lei.