Un arhipeleag disputat stârneşte proteste antinipone în China
Locuitorii mai multor oraşe din China au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de debarcarea unui grup de naţionalişti japonezi într-un arhipelag revendicat de Beijing şi Tokyo.
19 August 2012, 15:53
Proteste împotriva Japoniei în China.
Locuitori din cel puţin opt oraşe au manifestat duminică faţă de debarcarea unui grup de naţionalişti japonezi în arhipelagul Diaoyu (numit Senkaku de japonezi), în Marea Chinei Meridionale, revendicat de Beijing şi de Tokyo.
"Ministerul de externe şi-a prezentat oficial plângerile pe lângă Japonia şi şi-a manifestat protestele vehemente faţă de ambasada niponă în China, cerând Japoniei să înceteze orice acţiune care aduce atingere suveranităţii teritoriale a Chinei", se arată într-un comunicat al guvernului chinez.
În sudul Chinei, la Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, s-au reunit aproximativ 1.000 de manifestanţi, agitând drapele chinezeşti şi scandând slogane, potrivit China Nouă.
La Guangzhou peste 100 de persoane s-au reunit în apropierea clădirii care adăposteşte consulatul japonez, scandând "Japonia, pleacă din insulele Diaoyu".
Potrivit martorilor, manifestaţii au avut loc şi la Shanghai şi Chengdu (sud-vest), unde un mare magazin japonez şi o sucursală a mărcii nipone de haine Uniqlo au fost închise.
La Hangzhou, în apropiere de Shanghai, manifestaţiile au reunit aproximativ 1.000 de persoane, potrivit unui participant, citat de AFP.
Proteste au avut loc şi pe coaste de est a ţării, dar şi în nord.
Mai multe demonstraţii antijaponeze au avut loc şi săptămâna trecută, în special în capitala Beijing, potrivit agenţiei China Nouă.
Acţiunile de stradă au fost organizate după arestarea a 14 militanţi prochinezi şi a unor jurnalişti care au debarcat duminica trecută pe arhipelagul disputat.
Ei au fost expulzaţi vineri de către Japonia.
Manifestaţiile sunt în general dispersate rapid în China, dar, pentru moment, guvernul are tot interesul să le încurajeze, notează agenţia de presă France Presse.
"Ei folosesc cartea susţinerii populare pentru a face presiune asupra Japoniei", a declarat Willy Lam, specialist în China la Universitatea din Hong Kong.
"Conducerea partidului (comunist) şi-a dat seama că naţionalismul este o armă cu dublu tăiş. Dacă văd că protestele riscă să se intensifice, vor da semnalul pentru a le pune capăt", a explicat acesta.