Un acord rapid privind bugetul european, "greu de realizat"
Preşedintele francez François Hollande spune că nu există condiţii pentru realizarea unui acord privind bugetul european în perioada 2014-2020 la summitul de la Bruxelles.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 04 Februarie 2013, 08:27
Bugetul european din perioada 2014-2020 a constituit principalul subiect al discuţiilor de duminică seara, de la Paris, dintre preşedintele francez, François Hollande şi premierul italian, Mario Monti, în perspectiva summitului european de la Bruxelles, de săptămâna aceasta, din 7 şi 8 februarie.
François Hollande l-a primit la Palatul Élysée pe premierul italian, Mario Monti.
Condiţiile nu sunt în acest moment întrunite în vederea ajungerii la un acord asupra bugetului Uniunii Europene în perioada 2014-2020 la summitul european de la Bruxelles de la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat preşedintele François Hollande.
"Negocierile sunt extrem de dificile pentru că privesc, desigur, o anumită concepţie despre Europa, fondată pe solidaritate şi creştere economică, dar şi interese naţionale, fiind legitim ca fiecare şef de stat sau de guvern să-şi apere propriile interese", a declarat preşedintele Franţei.
François Hollande şi Mario Monti şi-au exprimat însă speranţa în găsirea, până la summitul european de la finele acestei săptămâni, a unui acord acceptat de toţi membrii Uniunii, astfel încât europenii să aibă un buget prin care să fie susţinută creşterea economică şi care să dea securitate şi stabilitate politicilor europene.
Varianta revizuită a bugetului pentru 2014-2020 a intrat deja în discuţia miniştrilor afacerilor europene din statele membre.
Pe de o parte sunt ţări ca România şi Polonia, din grupul „Prietenilor Coeziunii” care doresc menţinerea unor fonduri consistente pentru Politica Agricolă Comună şi pentru politica de coeziune, adică cea prin care se pot atenua diferenţele de dezvoltare dintre diversele state şi regiuni ale UE.
De cealaltă parte sunt ţări ca Germania care au propus micşorarea drastică a fondurilor pentru coeziune, de exemplu ultima cifră avansată în luna iulie era de 140 de miliarde cu care se doreşte reducerea sumei globale pentru următorii şapte ani.