Ultimul "document de reflecţie": viitorul finanţelor UE
La Bruxelles a fost dat publicităţii al cincilea şi ultimul document de reflecţie asupra viitorului finanţelor Uniunii Europene.
Articol de Simina Botar, 29 Iunie 2017, 16:15
Miercuri a fost dat publicităţii la Bruxelles, în cadrul dezbaterii lansate la începutul lui martie, odată cu prezentarea Cărţii albe a Comisiei privind viitorul Europei, al cincilea şi ultimul document de reflecţie, cel asupra viitorului finanţelor Uniunii Europene.
Situaţia viitorului buget este definită astfel: europenii aşteaptă de la Uniune să facă mai mult, într-un moment în care UE depune mai multe eforturi ca niciodată pentru a-şi proteja cetăţenii, pentru a le oferi mijloacele de acţiune necesare şi pentru a-i apăra.
Resursele continuă să fie limitate, astfel că acest document de reflecţie analizează cele cinci opţiuni de acţiune viitoare în cadrul UE, prezentate în Cartea albă a Comisiei, şi prezintă posibilele implicaţii bugetare.
În situaţia în care europenii au în faţă un număr mai mare de acţiuni, dar un buget mai mic, după ieşirea Marii Britanii, sunt două soluţii, potrivit comisarului european pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger: fie cheltuim mai puţin, fie găsim noi surse de finanţare.
În ambele cazuri, însă, fiecare euro investit din bugetul Uniunii Europene trebuie să genereze valoare adăugată şi să aibă un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Comisarul pentru politică regională, doamna Corina Creţu, propune o soluţie mai fermă.
Corina Cretu: Este timpul să restructurăm bugetul Uniunii Europaene. Haideţi să-l simplificăm şi să-l facem mai flexibil şi haideţi să reflectăm cu ambiţie şi imaginaţie asupra modului în care putem să-l transformăm într-un instrument puternic.
Documentul de reflecţie conţine şi caracteristicile de bază ale bugetului Uniunii Europene, trasează principalele tendinţe şi evoluţii în domenii de politică esenţiale, cum ar fi agricultura şi coeziunea, abordează şi chestiuni generale, cum sunt valoarea adăugată a finanţării din partea UE sau corelarea dintre fondurile UE şi reformele structurale din statele membre.
El este al cincilea şi ultimul document de reflecţie publicat după Cartea albă a Comisiei privind viitorul Europei.
Înaintea sa au fost documentele de reflecţie privind dimensiunea socială a UE, valorificarea oportunităţilor legate de globalizare, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare precum şi cel privind viitorul apărării europene.