Ultimele trupe americane au părăsit Irakul
La aproape nouă ani de la declanşarea ofensivei din Irak, trupele SUA au trecut graniţa în Kuweit. Operaţiunea a costat Washington-ul aproape 1000 de miliarde de dolari.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Decembrie 2011, 11:18
Armata americană a părăsit duminică dimineaţă Irakul şi a intrat în Kuweit, la aproape nouă ani de la declanşarea ofensivei şi înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, transmite BBC.
Ultimul convoi compus din 110 vehicule ce transportau aproximativ 500 de militari a traversat frontiera la ora 7.30 (6.30, ora României).
Ultimul vehicul a trecut opt minute mai târziu.
În momentul de vârf al operaţiunii în Irak au fost 170.000 de trupe americane şi peste 500 de baze.
Aproape 4.500 de americani şi zeci de mii de irakieni au murit în timpul campaniei începută în 2003 de SUA.
Operaţiunea a costat Washington-ul aproape 1000 de miliarde de dolari.
Forţele militare americane şi-au încheiat lupta în anul 2010 şi deja au predat sarcinile sale privind securitatea.
În urmă cu opt ani şi nouă luni, forţele americane trecuseră această frontieră în sens invers, în cadrul "Operaţiunii Iraqi Freedom", care avea să devină războiul cel mai controversat după cel din Vietnam, desfăşurat cu jumătate de secol înainte.
Numai 157 de militari vor mai rămâne în această ţară, responsabili cu antrenarea forţelor irakiene, dar şi un contingent de puşcaşi marini, pentru a proteja ambasada.
Unii soldaţi aplaudau, vizibil uşuraţi că misiunea s-a încheiat.
Alţii se întrebau cum vor reacţiona irakienii când vor descoperi că americanii au plecat.
Trupele americane părăsesc Irakul. Foto: Reuters. |
Preşedintele american Barack Obama a marcat încheierea operaţiunilor din Irak la începutul acestei săptămâni când s-a întâlnit cu premierul irakian Nouri al-Maliki.
Liderul de la Casa Albă a anunţat în luna octombrie că până la sfârşitul anului 2011 toate trupele vor părăsi Irakul, dată precizată în 2008 de George Bush.
Preşedintele american a recunoscut că războiul a fost unul controversat dar a precizat că trupele americane lasă în urmă " un Irak suveran, stabil şi de sine stătător".
BBC mai afirmă că există temeri la Washington că Irakul nu are structuri politice robuste sau o abilitate de a-şi apăra frontierele.