Ultimele două summituri UE din acest an
Liderii statelor Uniunii Europene vor fi la Bruxelles, pentru ultimele două summituri din acest an.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Decembrie 2024, 13:32
Liderii statelor Uniunii Europene vor fi miercuri și joi la Bruxelles, pentru ultimele două summituri din acest an. Este vorba de reuniunea la nivel înalt Uniunea Europeană-Balcanii de Vest din miercuri după-amiază şi de summitul european de joi.
Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe programul oficial cu o întâlnire cu noul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Antonio Costa. În paralel, tot la Bruxelles, secretarul-general NATO, Mark Rutte, organizează azi convorbiri între preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi liderii principalelor puteri europene pe tema sprijinul militar pentru Kiev.
Potrivit corespondentului nostru va fi evocată şi posibilitatea trimiterii de trupe europene de pace în Ucraina, în eventualitatea unui acord de încetare a focului cu Rusia.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu noul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Antonio Costa, în jurul orei 16:00, ora României, după care, la ora 18:00 va participa la summitul dintre Uniune şi ţările Balcanilor de Vest. Este prima reuniune de această dimensiune, după ce Uniunea Europeană a lansat anul acesta planul de dezvoltare în valoare de 6 miliarde de euro destinaţi statelor din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană.
Acestea sunt Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina. Parcursul reformelor din aceste state diferă, dar Uniunea Europeană mizează pe ajutorul său economic pentru ca Balcanii de Vest să accelereze aceste reforme. Spre seară, la reşedinţa secretarului general NATO, Mark Rutte, se vor întâlni liderul Alianţei, preşedintele Zelenski, cel al Comisiei şi cel al Consiliului Uniunii Europene, pentru a discuta despre ajutorul militar pentru Kiev.
La aceeaşi întâlnire au fost invitaţi liderii Franţei, Germaniei, Poloniei, Italiei şi ai Marii Britanii.
Un alt subiect este posibila dislocare a unor trupe europene pentru menţinerea păcii pe teritoriul Ucrainei, în eventualitatea încetării focului între Kiev şi Moscova.
Este o altă întâlnire în care liderii europeni, alături de cel al NATO, discută modul în care Europa poate acţiona cât mai bine pentru sprijinirea Ucrainei, în condiţiile incertitudinilor legate de poziţionarea Statelor Unite faţă de acest conflict, după ce administraţia Trump va intra în funcţie pe 20 ianuarie.
Joi, tot la Bruxelles, are loc ultimul summit european din acest an.
Pe agendă figurează, din nou, situaţia din Ucraina, dar şi cea din Orientul Mijlociu, migraţia şi pregătirea Uniunii în domeniul civil şi militar. Liderii europeni vor discuta şi despre integrarea Republicii Moldova, dar şi despre regresul făcut de autorităţile din Georgia.