UE va oferi R. Moldova un sprijin de 250 de milioane de Euro pentru depăşirea crizei energetice
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin de 250 de milioane de Euro pentru depăşirea crizei energetice, dintre care 50 de milioane reprezintă suport pentru compensarea facturilor.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 10 Noiembrie 2022, 13:14
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin de 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice, dintre care 50 de milioane reprezintă suport pentru compensarea facturilor.
Anunţul a fost făcut astăzi, la Chişinău, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a salutat angajarea fermă a autorităţilor de a continua reformele necesare pentru parcursul european al ţării. La rândul ei, preşedinta Maia Sandu a mulţumit partenerilor europeni pentru susţinere în contextul în care, din cauza războiului din Ucraina, Republica Moldova traversează cea mai gravă criză energetică de la obţinerea independenţei.
În condiţiile în care armata rusă recurge la acţiuni de o cruzime josnică, distrugând infrastructura esenţială a Ucrainei, creând haos pe pieţele energetice şi folosind energia ca armă, prin această vizită se demonstrează solidaritatea de nezdruncinat a UE cu Republica Moldova - a subliniat preşedinta Comisiei Europene.
În declaraţiile de presă, Ursula von der Leyen a vorbit despre sprijinul comunităţii europene pentru Republica Moldova din ultimul an în valoare de 840 de milioane de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, la care acum se adaugă 250 de milioane pentru a face faţă crizei energetice generate de război.
"Conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european NSOE reprezintă un adevărat colac de salvare când Republica Moldova nu mai poate cumpăra energie nici din Ucraina, şi nici de la centrala de Cuciugrani, din stânga Nistrului" - a spus Maia Sandu.
Totodată, ea a mulţumit României, graţie căreia astăzi cetăţenii Republicii Moldova au curent electric în case.
În acelaşi timp, Maia Sandu a subliniat că decizia nejustificată a concernului rus Gazprom de a reduce volumele de gaze livrate Republicii Moldova este "una politică, şi nu comercială".
Şefa statului s-a referit şi la încercările de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova, puse la cale de unele forţe politice susţinute de Rusia.
În acest sens, Maia Sandu a vorbit despre alierea acestor forţe cu grupări criminale, în încercarea de a folosi criza actuală pentru a submina procesele democratice şi guvernarea de la Chişinău.