UE "va dubla" cota de export a vinurilor din Republica Moldova
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a declarat că UE va dubla cota vinurilor din Republica Moldova acceptate pentru export pe piaţa europeană.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 28 Iulie 2010, 07:56
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat la Bruxelles în cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Vlad Filat că UE va dubla cota vinurilor din Republica Moldova acceptate pentru export pe piaţa europeană.
"Toate demersurile necesare în acest sens au fost făcute, urmând ca în scurt timp să demareze procedurile specifice unor astfel de situaţii", a declarat Dacian Cioloş, citat de un comunicat al executivului de la Chişinău.
Promisiunea de dublare a cotei de vinuri din Republica Moldova exportate în UE vine la câteva săptămâni după ce Rusia a blocat loturi importante de vinuri la intrarea în ţară.
Medicul sanitar-veterinar şef al Rusiei, Ghenadi Onişcenko, a declarat că vinul din Republica Moldova nu e bun decât pentru a vopsi gardurile.
Incidentul a avut loc la câteva zile după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul de declarare a zilei de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".
Rusia nu este la primul său boicot la adresa vinurilor din Republica Moldova – în 2006 exporturile au fost blocate complet.
Şi atunci, dar şi acum, experţi în politică externă au fost de părere că Moscova a folosit această pârghie economică pentru a exercita presiuni politice asupra Chişinăului.
Republica Moldova, printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume
Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Republica Moldova se numără printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume, băuturile alcoolice constituind anul trecut 13 la sută din valoarea totală a exporturilor.
Cu 150 mii de hectare de vii, Republica Moldova produce anual câte 15-16 milioane decalitri de vin, iar cea mai mare parte a producţiei pleacă spre export.
Producătorii au stocate aproximativ 30 milioane decalitri de vin, sau două producţii anuale.
Dacă înainte de embargoul impus de Rusia în 2006 Republica Moldova livra pe piaţa rusească 80 la sută din vinurile sale, în 2009 cota pe această piaţa a depăşit cu puţin 32 la sută.
Pieţei europene îi revin în prezent 13-14 la sută din cantitatea de vinuri exportată de Republica Moldova, principalii consumatori fiind Polonia, Germania, Cehia şi România.
În primele cinci luni ale anului curent, România a importat produse vinicole moldoveneşti în valoare de un milion de dolari, faţă de 1,35 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În Republica Moldova activează 180 de companii vinicole. Exporturile în expresie valorică s-au cifrat anul trecut la 164 milioane dolari.