UE solicită "eliberarea imediată și necondiționată" a lui Aleksei Navalnîi
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Martie 2021, 15:02
Uniunea Europeană este îngrijorată de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie într-o închisoare din Rusia, și solicită "eliberarea lui imediată'', a declarat vineri, 26 martie, Nabila Massrali, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne și securitate.
După ce l-a vizitat pe Navalnîi în detenţie, Olga Mihailova, avocatul lui Navalnîi, condamnat pentru fraudă în dosarul companiei Yves Rocher, a declarat că bloggerul are probleme de sănătate. Potrivit acesteia, Aleksei Navalnîi are dureri la un picior și dureri de spate.
Potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, FSIN, după efectuarea unor verificări, s-a constatat că starea de sănătate a lui Navalnîi este satisfăcătoare și stabilă.
"Informaţii alarmante primim despre starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, care s-a agravat în închisoare. Autoritățile ruse ar trebui să îi ofere lui Navalnîi acces la îngrijiri medicale şi să permită accesul avocaților săi la el", a scris vineri Masralli, pe Twitter.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne și securitate, Nabila Massrali, UE continuă să solicite "eliberarea imediată și necondiționată" a lui Navalnîi și anchetarea incidentului în care este implicat acesta.
Navalnîi a fost internat la Omsk, în luna august anul trecut, după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion în timp ce pleca către oraşul Tomsk. În urma rezultatelor examinărilor medicale, medicii din Omsk i-au pus un diagnostic de tulburare metabolică, care i-a provocat o scădere bruscă a glicemiei. Ceea ce a cauzat-o nu a fost însă clar, dar, potrivit medicilor din Omsk, nu s-au găsit urme de otravă în sângele și urina lui Navalnîi.
El a fost transportat la bordul unui avion în Germania. Guvernul Germaniei a anunțat, citând medici militari, că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o substanță din grupul de agenți chimici Noviciok. În același timp, autoritățile germane nu au negat că serviciul german de informații BND avea acces la agentul Noviciok încă din anii '90.
În luna decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că se efectuează o verificare a cazului de ''otrăvire'' a lui Navalnîi, dar un dosar penal nu poate fi deschis fără a avea probe, iar Occidentul a ignorat cererile Rusiei de a furniza cel puțin o concluzie oficială cu privire la incident. În ziua spitalizării lui Navalnîi, procurorii și poliția din Rusia au început verificările.
Pe 2 februarie, Tribunalul Simonovsk din Moscova a decis anularea pedepsei cu suspendare a lui Navalnîi în dosarul Yves Rocher și înlocuirea acesteia cu 3,5 ani de închisoare într-un penitenciar cu regim general.
FSIN a insistat asupra schimbării pedepsei de suspendare cu una de executare. Potrivit FSIN, Aleksei Navalnîi a încălcat în mod repetat condițiile perioadei de probă și eliberarea condiţionată. Ulterior un tribunal din Moscova a aprobat această decizie a FSIN.