UE și Republica Moldova "vor semna un pact comun pentru securitate și apărare"
Informația a fost confirmată pentru Radio România Actualități de surse oficiale de la Bruxelles.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Mai 2024, 18:28
Uniunea Europeană și Republica Moldova ar urma să semneze, săptămâna viitoare, un pact comun pentru securitate și apărare.
Informația a fost confirmată pentru Radio România Actualități de surse oficiale de la Bruxelles, după cum transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Informația despre posibilul pact între Uniunea Europeană și Republica Moldova apărea inițial în această dimineață în Financial Times, iar apoi a fost confirmată pentru Radio România de surse oficiale moldovenești de la Bruxelles.
Conform acestora, pactul va fi semnat săptămâna viitoare.
Nu ar fi unica sau prima colaborare de această natură între Moldova și blocul european, legături strânse în condițiile agresiunii Rusiei la adresa Ucrainei, precum și pe fondul declarațiilor tot mai critice ale Moscovei în privința traiectului european al Chișinăului.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze informația, însă nu a infirmat existența acestui pact.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme de politică externă: Nu comentăm articole din presă și, în al doilea rând, nu facem comentarii publice despre procese, negocieri sau înțeleri în curs de desfășurare până când toate detaliile sunt stabilite și pregătite pentru a fi anunțate public.
R. Moldova ar putea avea acces la exerciții militare comune, precum și la sistemul comun de achiziții de armament al UE
Pactul de securitate dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va fi semnat pe 21 mai, în marja Consiliului de asociere dintre cele două.
Va fi un pas care va trezi, din nou, reacțiile critice ale Rusiei, în condițiile în care Uniunea Europeană și Republica Moldova colaborează deja în multe domenii ale apărării, mai ales după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina.
Această colaborare se extinde pe mai multe planuri de securitate, de la cea militară sau cibernetică până la combaterea manipulării și dezinformării, iar odată cu ea vine și susținere financiară din partea Uniunii.
Odată cu noul pact, însă, afirmă sursele citate, colaborarea dintre cele două va fi mult mai strânsă, mai ales că Moldova este și candidat la aderare în Uniunea Europeană, un alt element profund criticat de Rusia.
Din noua postură, Chișinăul ar putea avea acces la exerciții militare comune, precum și la sistemul comun de achiziții de armament al statelor Uniunii.