UE: Profiturile din bunurile ruseşti îngheţate merg spre Ucraina
Cele 3 miliarde de euro vor fi folosite în mare parte pentru a ajuta militar Ucraina, dar și pentru susținere financiară.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Mai 2024, 14:36
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru utilizarea profiturilor obţinute din bunurile ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina financiar şi militar.
Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană în urmă cu mai bine de 2 luni. Este unul din subiectele discutate azi în Consiliul Economic şi Financiar reunit la Bruxelles.
Profiturile obținute din bunurile rusești înghețate pe teritoriul Uniunii au o valoare de aproximativ 3 miliarde de euro anual.
Cea mai mare parte a activelor este în Belgia, stat care va pune la dispoziție această sumă după ce a oprit cota de taxare.
Cele 3 miliarde de euro vor fi folosite în mare parte pentru a ajuta militar Ucraina, dar și pentru susținere financiară.
Decizia a fost luată în urma unui lung șir de analiză, pentru că nu a existat un precedent în materie.
Toate instituțiile europene, inclusiv băncile, au fost consultate pentru ca decizia să fie bine fundamentată din punct de vedere legal.
O altă discuție a vizat scopul utilizării acestor fonduri pentru Ucraina.
Unele state europene doreau utilizarea strict pentru a sprijini financiar Ucraina, însă în final a fost găsit acordul și pentru utilizarea lor pentru achiziții de armament pentru Kiev. Vincent Van Peteghem, ministrul belgian al finanțelor, spune că la ședința de astăzi a Consiliului va participa online și omologul său ucrainean.
Vincent Van Peteghem: Le vom explica reprezentanților Ucrainei înțelegerea la care am ajuns în Consiliu pentru utilizarea profiturilor obținute din bunurile rusești înghețate. A fost o procedură extrem de complexă din punct de vedere tehnic și legal, dar acum această decizie dă un mesaj clar că Uniunea Europeană continuă să sprijine Ucraina.
Un alt subiect al ședinței Consiliului îl constituie propunerile legislative pentru limitarea fraudelor financiare, dar și pentru uniunea piețelor de capital, idee care prinde tot mai mare susținere pe fondul nevoii de finanțare a economiei europene.