UE lucrează la o strategie de integrare a romilor
Uniunea Europeană elaborează, în paralel cu decizia Franţei de repatriere a romilor, o strategie de integrare a persoanelor de etnie romă în ţările de origine.
26 Octombrie 2010, 19:17
Uniunea Europeană continuă să lucreze la o strategie comună de integrare a romilor, independent de decizia Franţei de a pune în practică de anul viitor un plan propriu în această direcţie.
Marţi, o raportoare a Parlamentului European a prezentat rezultatele preliminare ale unui studiu privind măsurile prin care s-ar putea promova drepturile romilor ca cetăţeni comunitari.
În comisia pentru justiţie şi libertăţi civice a Parlamentului European au fost prezentate rezultate preliminare ale studiului, care analizează politicile relevante referitoare la îmbunătăţirea situaţiei romilor.
Dintre acestea educaţia, sănătatea şi angajarea forţei de muncă sunt cele mai importante.
Rezultatele preliminare ale studiului indică faptul că există diferenţe mari între statele membre, 12 acoperite de studiul în cauză, inclusiv România, şi că o strategie uniformă nu este posibilă.
Situaţia romilor s-a înrăutăţit în ultimii ani
Educaţia este un domeniu de importanţă majoră, cu efecte pe termen lung.
Două dintre recomandările preliminare ale studiului indică faptul că copiii romi trebuie să aibă acces la sistemele de educaţie, iar în acelaşi timp familiile lor să fie motivate financiar să-şi lase copiii să meargă la şcoală.
Deşi există instrumente diferite în statele membre, acestea nu funcţionează întotdeauna din cauza implementării precare, dar şi din cauza lipsei monitorizării şi evaluării numeroaselor iniţiative.
În ceea ce priveşte intrarea pe piaţa muncii, pe lângă un acces liber, nediscriminatoriu, romii ar trebui sprijiniţi să-şi deschidă propriile afaceri, întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent în noile state membre pe zonele agricole, unde trebuie acordată o atenţie deosebită integrării romilor.
Membrii comisiei de justiţie a Parlamentului European au cerut o analiză a instrumentelor legale existente la nivelul comunitar, pe de o parte, iar pe de altă parte aspecte ca discriminarea, respectarea drepturilor omului, expulzările să se regăsească în raportul final programat pentru 15 noiembrie.
Rezultatele finale ale studiului vor fi prinse în raportul eurodeputatului Livia Járóka, iar Comisia Europeană va ţine cont de studiul şcolii de la Londra în elaborarea strategiei, prevăzută să apară în luna aprilie a anului viitor.
Studiul este realizat de London School of Economics, la iniţiativa eurodeputatului Livia Járóka.