UE încearcă să se pregătească pentru diverse crize, de la catastrofe de mediu la crize economice şi conflicte armate
Uniunea Europeană încearcă să se pregătească pentru diverse crize, de la catastrofe de mediu la crize economice şi conflicte armate.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Noiembrie 2024, 07:45
Uniunea Europeană încearcă să se pregătească pentru diverse crize, de la catastrofe de mediu la crize economice şi conflicte armate, în baza unui raport cerut de Comisia Europeană şi redactat de fostul preşedinte finlandez Sauli Niinistö, pentru că ţara sa este singura care are un model de pregătire a indivizilor şi societăţii.
Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, remarcă faptul că ideile din raport se suprapun aproape integral cu atribuţiile pe care românca Roxana Mînzatu ar urma să le aibă în viitoarea Comisie Europeană, ceea ce arată că portofoliul va cuprinde pregătirea societăţii nu doar pentru câmpul muncii, ci şi pentru eventuale crize: ”Fostul preşedinte finlandez propune o lege europeană a pregătirii pentru crize, o coordonare şi un sistem care să cuprindă toate elementele societăţii, de la guverne şi autorităţi, până la setvicii medicale, agricultori, armată şi cetăţeni simpli.
Vlad Voiculescu, europarlamentar român: ”Dacă un cutremur ca cel din '77 ar lovit din nou, consecinţele ar fi catastrofale. Niciun stat european nu poate face faţă singur unui astfel de dezastru.”
Inclusiv bugetul Uniunii Europene va ţine cont de nevoia de a implementa această nouă strategie care se conturează la nivel european.
Siegfried Mureşan, europarlamentar român, negociator-şef al viitorului buget multianual al Uniunii Europene: ”Trebuie să adaptăm bugetul Uniunii pentru următorii şapte ani. Un buget în care securitatea şi apărarea sunt o prioritate, cu resurse consistente, dar un buget care să păstreze şi priorităţile vechi importante.”
Toate grupurile din Parlamentul European par a susţine nevoia conturării acestei strategii de apărare.
Victor Negrescu, europarlamentar: ”Europa trebuie să se trezească; trăim timpuri incerte, iar liderii europeni trebuie să fie mai realişti când gândesc politicile şi viitorul Uniunii Europene.”
Raportul fostului preşedinte finlandez Sauli Niinistö vine chiar în momentul în care este pe ultima sută de metri instalarea noii Comisiei Europene, o comisie în care structura şi portofoliile au fost regândite, aşa că nu întâmplător în noua formulă există şi un portofoliu aproape dedicat acestei strategii.”/editor Florin Lepadatu/