UE încearcă să găsească soluţii pentru sistemele de pensii
Comisia Europeană a iniţiat o consultare publică prin care doreşte să afle cum se poate implica UE în găsirea celor mai bune soluţii pentru sistemele de pensii, ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei.
Articol de Claudia Marcu, 08 Iulie 2010, 12:58
Comisia Europeană a lansat o dezbatere publică privind viitorul sistemelor de pensii în Uniunea Europeană.
Prin această consultare publică, executivul comunitar vrea să afle cum se poate implica Uniunea în găsirea celor mai bune soluţii, ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei, odată cu scăderea numărului de nou-născuţi.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, i-a îndemnat pe cei intresaţi de subiect să discute problemele fără patimă şi în afara contextului crizei economice.
Statisticile arată că, dacă în 2008 raportul era de patru europeni activi pe piaţa forţei de muncă la un pensionar, în 2060 acesta va fi de doi la unu.
În prezent, 73% dintre europeni se tem că veniturile lor la pensie vor fi reduse şi că vor trebui să-şi amâne pensionarea.
Creştere treptată a vârstei de pensionare
Documentul Comisiei Europene propune discuţii pe trei teme principale: mai întâi, cum poate Uniunea Europeană să ajute statele membre să găsească acel echilibru între perioada activă şi cea de pensie.
Creşterea vârstei de pensionare este un subiect controversat, iar Comisia Europeană nu face nicio sugestie în acest sens.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, spune că ideal ar fi ca eventuala creştere a vârstei de pensionare să se facă în timp, şi nu brusc, deşi admite că documentul Comisiei pare să încline spre o astfel de măsură.
"Aceasta, pentru că scoatem în evidenţă o dilemă sau, mai bine spus, o trilemă: lucrăm mai mult, pentru că trăim mai mult, mărim semnificativ contribuţiile sau, pur şi simplu, adâncim sărăcia celor în vârstă", a declarat Laszlo Andor.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă a spus că nu trebuie să ne gândim numai la creşterea vârstei de pensionare, dar şi la o contribuţie timpurie la fondul de pensii.
În al doilea rând, se doreşte eliminarea obstacolelor privind mobilitatea lucrătorilor şi a capitalului, obstacole care apar din cauza unor acorduri de pensionare.
Aici Comisia Europeană specifică faptul că nu susţine o formă sau alta de pensie, de stat sau privată, dar recunoaşte faptul că pensiile private au un rol din ce în ce mai mare în planurile de pensionare ale cetăţenilor din multe state membre. De aici, şi a treia temă a dezbaterii, "Sisteme de pensii sigure şi durabile".
"Prin urmare, toate părţile sunt invitate să contribuie la această dezbatere publică, la finalul căreia se pot contura recomandări sau chiar regulamente, cum ar fi în cazul fondurilor de pensii, care au legătură cu evoluţia pieţelor financiare, dar nu se poate vorbi de o uniformizare a sistemelor de pensii la nivel european", a subliniat Laszlo Andor.
Dezbaterea rămâne deschisă până pe 15 noiembrie.