UE "încearcă să forţeze un statut de autonomie" în Transnistria
Un responsabil din parlamentul Rusiei a apreciat ca fiind lipsită de şansă încercarea Bruxellesului de a determina Tiraspolul să renunţe la un statut special.
10 Iunie 2013, 18:54
Un responsabil din Parlamentul Rusiei susţine că UE încearcă să forţeze un statut de autonomie pentru Transnistria.
Aceasta este o reacţie la afirmaţiile făcute de preşedintele Consiliului European la recenta întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
La summitul Rusia - UE de săptămâna trecută, de la Ekaterinburg, preşedintele CE, Herman van Rompuy, a declarat că a pus în faţa preşedintelui Putin problema începerii acum a negocierilor privind soluţionarea politică a conflictului transnistrean, apreciind că este un conflict ce poate fi rezolvat.
Liderul de la Kremlin nu s-a referit în public la acest subiect, dar se ştie că Moscova, ca şi Tiraspolul susţin că deocamdată negocierile în formatul 5+2 trebuie să se concentreze doar pe aspectele economice sau umanitare.
Răspunzând la întrebarea RRA, preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat, Alexei Puşkov, a apreciat ca fiind lipsită de şansă încercarea Bruxellesului de a determina Tiraspolul să renunţe la un statut special şi să accepte unul de autonomie în cadrul Republicii Moldova, reamintind, în acest context, planul din 2003 al Rusiei privind federalizarea Republicii Moldova, plan respins însă de către Chişinău la iniţiativa Statelor Unite şi a Uniunii Europene.
"Toate părţile trebuie să realizeze complexitatea acestei probleme. După părerea mea UE o subestimează şi consideră că este poate fi rezolvată făcâd anumite presiuni asupra Moscovei înbunând cu ceva Transnistria şi sprijinind Chişinăul. Cred că această schemă nu va reuşi, aşa cum nu a reuşit nici până acum.
"De aceea, dacă ar fi la început negocierile, atunci trebuie pornit aproximativ de la ideea că acestea trebuie să fie negocieri care să aducă Transnistria la un statut care să-i convină Transnistriei. Alte negocieri, cred eu, sunt lipsite de sens. Ele, pur şi simplu, nu vor avea nicio prespectivă serioasă", spune Alexei Puşkov.