UE încearcă să evite încă o criză a gazelor
Rusia şi reprezentanţii UE s-au aşezat la masa negocierilor în absenţa Ucrainei.
18 Noiembrie 2009, 10:07
La Stockholm are loc astăzi summitul Uniunii Europene cu Rusia.
Energia ocupă locul cel mai însemnat pe o agendă pe care se mai află schimbările climatice, relaţiile comerciale şi drepturile omului în Rusia.
Europenii şi ruşii se întâlnesc pentru a doua reuniune anuală, la cel mai înalt nivel, chiar în prag de iarnă, când europenii speră să evite repetarea unei crize asemănătoare cu cea a gazelor, din ianuarie.
"Mecanismul de avertizare timpurile", semnat ieri, la Moscova, de reprezentanţi ai Rusiei şi ai Comisiei Europene, va primi astăzi girul şi din partea preşedintelui în exerciţiu al Uniunii, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, şi a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.
Europenii ar vrea însă ca, pe lângă documentul strict tehnic, să primească şi garanţii politice, că o nouă criză a gazelor nu se va repeta.
Rusia nu pare dispusă să ofere aceste garanţii, considerând că nu-şi poate lua un angajament ce ţine de a treia ţară aflată în joc - este vorba de Ucraina, pe unde tranzitează gazul rusesc spre Europa.
Discuţiile se anunţă dificile şi pe situaţia drepturilor omului în Rusia, temă de care Moscova nu vrea să audă, ca şi pe relaţiile comerciale, iar ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a spus ieri că preşedinţia Uniunii va cere Rusiei să-şi clarifice intenţiile faţă de aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Europenii speră să obţină un angajament mai ferm al Rusiei şi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în perspectiva negocierilor de la Copenhaga, la Conferinţa ONU, de peste câteva săptămâni.
În cadrul discuţilor de astăzi vor fi trecute în revistă relaţiile economice, inclusiv problema aderării Rusiei la Organizaţia Monidală a Comerţului, precum şi stadiul negocierilor privind noul acord de bază între Moscova şi Bruxelles, fără însă a se fixa un termen final pentru încheierea acestuia.
De asemenea, situaţiile din Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan şi Pakistan, conlucrarea în soluţionarea crizelor din diverse regiuni al lumii.
Summitul va lua în discutie memorandumul Rusia - UE privind înfiinţarea unui mecanism de avertizare timpurie pentru prevenirea şi depăşirea situaţiilor de criză în domeniul energiei, document semnat luni, la Moscova.
Pe agenda energetică se va afla şi propunerea Rusiei privind o nouă bază juridică internaţională în acest domeniu, care să înclocuiească actuala Cartă Energetică Europeană, construcţia gazoductelor "North Streem" şi "South Streem".