UE doreşte înfiinţarea unui "FMI european"
Presată de amploarea crizei din Grecia, Comisia Europeană susţine înfiinţarea Fondului Monetar European, pentru a asigura stabilitatea monedei euro.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 11 Martie 2010, 09:24
Parlamentul European vrea sancţiuni împotriva statelor care nu respectă noua strategie de dezvoltare a Uniunii Europene pentru următorii zece ani.
Comisia Europeană ar trebui să aplice sancţiuni financiare dacă statele membre nu cooperează pentru utilizarea corectă a subvenţiilor europene, susţine legislativul de la Strasbourg.
La începutul acestei luni Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de dezvoltare până în 2020, care însă are nevoie de acordul tuturor membrilor, dar nu a prevăzut nici o sancţiune în această privinţă.
Deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie în baza concluziilor summitului informal al şefilor de stat şi de guvern de luna trecută, în care liderii europeni s-au angajat să ajute Grecia să iasă din criza financiară.
Documentul vorbeşte despre o mai mare coerenţă între strategiile economice ale Uniunii Europene, despre asigurarea stabilităţii viitoare a monedei euro şi despre coordonarea între politicile economice ale statelor din zona euro.
Pe ideea responsabilităţii comune a insistat, în cadrul unui dialog cu membrii Parlamentului European, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
El a reamintit că dacă statele membre, între care şi Germania, ar fi fost de-acord, cu ani în urmă, să acorde Eurostat şi atribuţii de auditare, situaţii ca cea din Grecia nu ar fi fost posibile.
"Am propus, în precedentul mandat, consiliului un regulament pentru a da Eurostat puteri de auditare. Din nefericire a fost respins de statele membre.
"Îmi face plăcere să vă spun că prima decizie a noii comisii a fost să înaintăm iar această propunere. Şi, după informaţiile mele, de această dată câteva dintre acele ţări care au votat împotrivă acum o susţin", a declarat Jose Manuel Barroso.
Pentru acoperirea datoriei publice imense pe care o are, Grecia are nevoie de bani. Mulţi s-au întrebat de ce nu apelează la FMI, precum au făcut România, Letonia sau Ungaria.
Spre deosebire de unguri, letoni şi români, grecii folosesc moneda europeană unică, fac parte din zona euro.
Pentru Banca Centrală Europeană ar fi fost inacceptabil ca o ţară din zona euro să apeleze la ajutor din afara spaţiului european, adică la FMI, lucru ce ar reprezenta o lovitură de imagine pentru moneda europeană, grea încercată de criza din Grecia.
În consecinţă, la iniţiativa Germaniei, se vorbeşte despre crearea unui fel de FMI european, Fondul Monetar European, fapt confirmat şi de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
"Propunerea a fost făcută de Germania, fără să primim însă mai multe detalii cu privire la o astfel de instituţie.
"În schimb, vă pot spune că lucrăm la câteva iniţiative cu privire la întărirea coordonării politicilor economice şi de supraveghere a economiilor statelor membre", a declarat Jose Manuel Barroso.
Evenimentele din Grecia, care au pus în lumină slăbiciunile zonei euro, au obligat blocul comunitar să se gândească serios la o creştere a coordonării economice între capitalele europene.
În rezoluţia votată se vorbeşte despre o mai mare coerenţă între strategiile economice ale Uniunii Europene, de exemplu între Strategia pentru dezvoltare durabilă şi Pactul de stabilitate şi creştere.
În plus, asigurarea stabilităţii viitoare a monedei euro, consolidarea bugetară şi politicile economice ar trebui să fie strâns coordonate, spune documentul.