UE cere Turciei mai multe eforturi pentru democratizare
Comisarul european Ştefan Füle spune că Uniunea Europeană trebuie să fie un reper pentru reformele din Turcia. Negocierile cu Turcia stagnează de trei ani.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 16 Octombrie 2013, 19:02
Comisia Europeană a propus acordarea statutului de ţară candidată Albaniei şi începerea negocierilor cu Macedonia, în cadrul bilanţului anual al procesului de extindere.
O situaţie aparte rămâne cea a Turciei, care negociază aderarea de mai bine de opt ani.
Turciei i se cere, însă, să facă mai multe eforturi pentru democratizare.
În replică, ministrul însărcinat cu relaţiile cu Uniunea Europeană, susţine, citat de agenţia Anatolia, că interesul pentru aderare scade în ţara sa de la zi la zi.
Turcia este, fără îndoială, cea mai veche candidată la aderare.
Cererea sa a fost depusă în 1987, iar negocierile au început după 18 ani.
Doar 13 capitole au fost deschise până acum.
Negocierile stagnează de trei ani
Comisarul Ştefan Füle observa că, până în vara acestui an, negocierile, practic, au stagnat din anul 2010.
"Deci a venit vremea să repunem procesul de aderare pe drumul său. Ţările Uniunii şi Turcia au ajuns la o înţelegere în iunie privind deschiderea capitolului 22 privind politicile regionale. Vreau să spun foarte clar că acest pas are întregul nostru sprijin şi sper din tot sufletul să nu mai aşteptăm o perioadă aşa de lungă pentru deschiderea şi a altor capitole.
"Anul trecut spuneam că este foarte important ca Uniunea Europeană să fie un reper pentru reformele care ar trebui făcute în Turcia, prin procesul de aderare. Şi mă bucur să constat că şi preşedintele, şi premierul au îmbrăţişat această idee", a spus Ştefan Füle.
Extinderea se referă, practic, acum la ţările din Balcanii de Vest şi Turcia, pentru că Islanda, o altă candidată, a informat Comisia că suspendă pentru moment negocierile şi reluarea lor va fi decisă prin referendum de către cetăţenii acestei ţări.
În concluzie, negocierile continuă cu Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Turcia; vor începe cu Albania şi vor continua discuţiile preliminare cu alţi doi potenţiali candidaţi, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo.