UE cere sancționarea Ungariei prin blocarea a 7,5 miliarde € din finanţare
UPDATE: Ungaria s-a angajat duminică să îşi respecte toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană pentru a debloca fondurile europene.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Septembrie 2022, 16:50
UPDATE: Ungaria s-a angajat duminică să îşi respecte toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană pentru a debloca fondurile europene, după ce executivul UE a propus suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri pentru Ungaria, din cauza corupţiei.
Ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, a declarat că speră ca măsurile luate de Ungaria să fie suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate suficiente garanţii pentru a proteja fondurile europene, informează Reuters.
---Știrea inițială---
Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor, informează France Presse, citată de Agerpres.
'Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă', a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn într-o conferinţă de presă.
În aprilie, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei o procedură nefolosită până atunci, ce poate duce la suspendarea finanţării europene a cărei utilizare este ameninţată de probleme de corupţie sau lipsa controlului judiciar într-o ţară.
Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre, care are la dispoziţie o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.
În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxellesului, Budapesta a anunţat o serie de măsuri, inclusiv înfiinţarea unei 'autorităţi independente' pentru combaterea corupţiei şi creşterea transparenţei în procedurile de achiziţii publice.
Budapesta încearcă de asemenea să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare post-COVID (5,8 miliarde de euro subvenţii). Ungaria este singura ţară din UE al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept, aminteşte AFP.