UE cere o anchetă rapidă în cazul asasinării unei jurnaliste bulgare
Trupul jurnalistei Viktoria Marinova a fost descoperit sâmbătă, într-un parc din oraşul Ruse. Potrivit procurorilor, jurnalista a fost violată, bătută şi sufocată.
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Octombrie 2018, 18:43
Uniunea Europeană a îndemnat Bulgaria, să efectueze o anchetă rapidă în cazul asasinării jurnalistei Viktoria Marinova. Potrivit procurorilor, jurnalista în vârstă de 30 de ani a fost violată, bătută şi sufocată.
Trupul Viktoriei Marinova a fost descoperit sâmbătă, într-un parc din oraşul Ruse, lângă Dunăre. "Nu există democraţie fără o presă liberă. Aşteptăm o anchetă rapidă şi detaliată pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili", se precizează pe pagina de Twitter a Comisiei Europene.
Reuters aminteşte că Bulgaria se situează pe locul 111, din 180 de state, în clasamentul din acest an al organizaţiei Reporteri fără Frontiere privind libertarea presei şi pe ultimul loc în rândul statelor Uniunii Europene. În ultima sa apariţie televizată, ca prezentator al unei emisiuni, pe 30 septembrie, Marinova a invitat doi jurnalişti care investigau presupuse fapte de corupţie cu fonduri europene.
Ea a declarat că emisiunea regională pentru probleme actuale "Detector" va desfăşura investigaţii similare. Oficiul European Anti-Fraufă (OLAF) a refuzat să comenteze asupra asasinării jurnalistei bulgare. Însă biroul de presă al OLAF a precizat că sunt cunoscute "acuzaţiile cu privire la posibila delapidare de fonduri europene în Bulgaria, scoasă la iveală de jurnalişti, în ultimele săptămâni".
Marinova a apărut pentru prima dată ca prezentator la postul NTV din Ruse - un canal popular din regiunea de nord-est a Bulgariei. Anterior, ea era cunoscută pentru prezentarea unei emisiuni regionale de lifestyle şi nu era un nume cunoscut la nivel naţional. Ministrul de interne bulgar Mladen Marinov a declarat că nu există până acum nicio probă care să indice o legătură cu munca de jurnalist a Viktoriei Marinova - afirmaţie reiterată de poliţie şi de procurori.
"Analizăm toate motivele posibile şi nu excludem niciunul" - a declarat Marinov. El a adăugat că probele ADN prelevate de la locul crimei, din apropierea unei clinici de psihiatrie, nu au relevat nicio potrivire. Reprezentanţi ai postului de televiziune TVN şi-au exprimat şocul cu privire la asasinarea colegei lor, şi membră a consiliului de conducere, însă au refuzat să comenteze mai mult, precizând că vor oferi mai întâi anchetatorilor timp să îşi facă datoria.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a cerut ca ceilalţi jurnalişti ai TVN să beneficieze de protecţie din partea poliţiei, pe durata anchetei. Comisia pentru Apărarea Jurnaliştilor s-a declarat "şocată de această crimă sălbatică".