UE, "cel mai important partener economic al Rusiei"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine rezolvarea problemelor în privinţa energiei şi subliniază importanţa relaţiilor economice dintre cele două părţi.
04 Iunie 2013, 15:05
Divergenţele ruso-europene în privinţa energiei se pot rezolva numai dacă se ţine cont de interesele reciproce, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în deschiderea oficială a summitului Rusia-Uniunea Europeană.
Liderul de la Kremlin a recunoscut pe de altă parte importanţa relaţiilor economice dintre cele două părţi, menţionând că Uniunea Europeană este cel mai important partener al Rusiei. Summitul are loc la Ekaterinburg.
Liderii Uniunii Europene, Herman Van Rompuy şi José Manuel Barroso, au subliniat ca şi Vladimir Putin importanţa finalizării cât mai rapide a noului tratat de bază Rusia-UE, cu menţiunea însă că în această problamă, ca şi în problema liberalizării vizelor, pentru care insistă Rusia, mai sunt de rezolvat.
În cazul tratatului de bază, una din ele se referă la transferul anumitor competenţe de la nivelul rus la nivelul Comisiei Economice Euro-Asiatice, organismul suprem al Uniunii Vamale, Rusia - Kazahstan - Belarus şi viitoarei Uniuni Euro-Asiatice, Vladimir Putin, la rândul său, insistând pe necesitatea stabilirii unei relaţii cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Comisia Euro-Asiatică.
Cele două uniuni, a spus Putin, se bazează pe principii similare şi sunt perfect compatibile.
Preşedintele rus nu a menţionat decât în treacăt agenda externă, inclusiv problema siriană, în timp ce preşedintele Herman Van Rompuy a făcut apel la strângerea cooperării între Rusia şi UE în chestiunea Siriei, exprimând totodată sprijunul deplin al Bruxelles-ului faţă de iniţiativa ruso-americană privind organizarea conferinţei internaţionale "Geneva 2" privind Siria.
În fine, Herman Van Rompuy a menţionat că problema drepturilor omului şi democraţiei reprezintă un aspect important dar dificil al relaţiilor ruso-europene, declarând că speră într-o discuţie deschisă pe această temă.