UE, apel la solidaritatea statelor membre în preluarea imigranţilor
Comisia Europeană declară că este pregătită să ajute Franța și M. Britanie cu asistenţă tehnică, prin agenţiile sale şi să acorde finanţare de urgenţă pentru centrele de azil.
04 August 2015, 07:35
Drama miilor de imigranţi clandestini care încearcă să ajungă din Franţa în Marea Britanie prin Eurotunnel este departe de a se fi încheiat.
Confruntat cu critici tot mai acerbe, guvernul britanic încearcă să aducă situaţia sub control.
Uniunea Europeană face apel la solidaritatea statelor membre în preluarea imigranţilor.
Reuniune ieri, la Londra, a Comitetului britanic de Urgenţă Cobra.
În tunel, grăniceri şi câini special antrenaţi, de partea britanică şi franceză deopotrivă.
Guvernul britanic a propus ani de închisoare şi amenzi grele pentru oricine găzduieşte sau îşi închiriază casa imigranţilor.
Premierul David Cameron este acum sub o dublă presiune - politicienii de dreapta şi euroscepticii, pentru insecuritatea frontierelor, în timp ce Biserica, politicienii de stânga şi instituţiile caritabile fac apel la umanitate.
Tabloidele britanice citate de Reuters comentează în fel şi chip, cu ideea referendumului din 2017, de ieşire din Uniunea Europeană, mai vie ca oricând.
Şi totuşi, sutele de imigranţi asiatici şi africani continuă să treacă, plătind adesea cu vieţile lor - nouă morţi până acum.
Un nou proiect britanic prevede cheltuirea a 10 milioane de euro pentru consolidarea grilajelor pe partea franceză a Eurotunelului.
La Bruxelles, Comisia Europeană declară că este pregătită să ajute cele două ţări cu asistenţă tehnică, prin agenţiile sale şi să acorde finanţare de urgenţă pentru centrele de azil, dar cere solidaritate în problema imigranţilor.
Purtătoarea de cuvânt a executivului comunitar: "Toate statele membre trebuie în acelaşi timp să combată reţelele de traficanţi de pe mare, care pun în pericol viaţa imigranţilor ce vin din nordul Africii şi imigraţia ilegală; să arate, în acelaşi timp, solidaritate privind relocarea acestora.
"Problema migraţiei a devenit o prioritate pentru UE, iar ultimul Eurobarometru, publicat în urmă cu câteva zile aici, la Bruxelles, arată că imigraţia a devenit principala preocupare pentru 38% dintre cetăţenii europeni, în creştere cu 14 procente faţă de anul trecut, lăsând pe locul doi situaţia economică şi şomajul, cum se întâmpla în anii trecuţi".