UE: Acord pentru supravegherea investiţiilor străine
UE este foarte aproape de a încheia un acord privind supravegherea mai strictă a investiţiilor străine.
Articol de Radu Dobriţoiu, 09 Noiembrie 2018, 16:50
Uniunea Europeană va încheia foarte probabil înainte de finalul anului un acord pentru supravegherea coordonată a investiţiilor străine, în special a celor dinspre China, a anunţat vineri comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom, în pofida rezervelor exprimate de Italia, informează Reuters.
Conform acestui plan, elaborat pe fondul creşterii masive a investiţiilor chineze în ţările UE, executivul comunitar va investiga investiţiile străine în sectoare esenţiale pentru protejarea intereselor strategice ale Europei din domeniul tehnologiilor.
Cecilia Malmstrom a spus că discuţiile tripartite în vederea găsirii unui compromis pe care Parlamentul European şi Consiliul UE să îl poată accepta au fost extrem de constructive, rămânând în discuţie doar câteva aspecte.
''Nu avem un acord, dar avansăm. Există o mare probabilitate să încheiem discuţiile înainte de finalul anului'', a declarat Malmstrom înaintea unei reuniuni cu miniştrii comerţului din statele membre ale UE.
Reprezentanta CE a precizat că această iniţiativă nu este una 'anti-China', aşa cum se teme Italia, care încearcă să aibă legături mai strânse cu Beijingul în domeniul investiţiilor.
Europarlamentarii încearcă să extindă lista sectoarelor esenţiale, precum media şi nanotehnologiile, care să determine investigaţii. Marea Britanie şi România au avut rezerve, dar în această săptămână au apărut noi dubii legate de poziţia Italiei.
Ministrul austriac al economiei Margarete Schrambock, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a exprimat la rândul său optimismul. ''Continuă discuţiile cu italienii. Ce avem până acum este o soluţie foarte bună şi sunt convinsă că aceasta va fi aprobată'', a spus Schrambock.
Reprezentantul Italiei, Michele Geraci, a declarat că Roma sprijină principiul unui mecanism de screening asupra investiţiilor, dar a subliniat că actuala propunere, în care ţărilor li se cere să facă schimb de informaţii cu Comisia, încalcă dreptul ţărilor de a decide dacă doresc sau nu să blocheze o investiţie.
Comisarul european Cecilia Malmstrom a explicat însă că decizia finală asupra oricărei investiţii va reveni statelor membre.