UE a sporit sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse
Miniştrii europeni de externe au decis sporirea sancţiunilor aplicate Rusiei şi adăugării unor nume noi pe lista demnitarilor ruşi consideraţi responsabili de criza din Ucraina.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 15 Aprilie 2014, 00:20
Miniştrii europeni de externe s-au reunit luni la Bruxelles, unde au decis sporirea sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse şi adăugării unor nume noi pe lista demnitarilor ruşi consideraţi responsabili de creşterea tensiunilor în partea răsăriteană a Ucrainei.
Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, se declară convins că destabilizarea estului Ucrainei este instigată de Moscova, iar vicecancelarul german Sigmar Gabriel avertizează că Rusia este clar pregătită să permită ca tancurile să treacă peste graniţe europene.
Înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton, a condamnat violenţele din estul Ucrainei şi a cerut Rusiei să îşi retragă forţele de la frontiera cu această ţară.
"Sprijinim cu fermitate unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Cerem şi Rusiei să le respecte şi să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Orice acţiuni de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze. În urma ultimelor evoluţii, am decis să extindem lista persoanelor supuse sancţiunilor de îngheţare a bunurilor şi neacordare de vize.
"Cerem autorităţilor ucrainene să continue acţiunile de restabilire a legii şi ordinii într-o manieră ponderată şi încurajăm Guvernul de la Kiev să contribuie la reducerea tensiunilor. Organizarea de alegeri prezidenţiale libere şi corecte la 25 mai ar fi cel mai bun mod de exprimare a voinţei poporului, aşa cum este prevăzut în procesul de reforme constituţionale", a declarat Catherine Ashton.
Consiliul UE a aprobat măsuri pentru a ajuta economia Ucrainei
Catherine Ashton nu a dat niciun detaliu la conferinţa de presă despre numărul sau identitatea celor care vor fi puşi pe listă şi nici despre eventuale sancţiuni mai dure pentru Rusia, aşa cum dorea ministrul britanic de externe, William Hague.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni şi unele măsuri economice pentru a ajuta economia ucraineană, măsuri anunţate, de altfel, de mai bine de o lună.
"Vom continua să sprijim stabilizarea Ucrainei din punct de vedere financiar, economic şi politic. În acest scop am aprobat astăzi două măsuri importante: mai întâi, am eliberat o tranşă de 1 miliard de euro către Ucraina, din asistenţa financiară macroeconomică, pentru stabilizarea economiei şi realizarea reformelor structurale.
"Apoi am aprobat măsurile unilaterale anunţate luna trecută privind scutirile şi reducerile de taxe vamale. Vreau să mai spun că miniştrii de externe au cerut să avem consultări între statele membre despre scrisoarea preşedintelui Putin referitoare la aprovizionarea cu energie", a mai spus Catherine Ashton.
Catherine Ashton a mai precizat că se află în contact permanent cu miniştrii de externe din Ucraina, Rusia şi Statele Unite, cu care se va întâlni, de altfel, joi, la Geneva, pentru a începe, spunea domnia sa, un dialog despre detensionarea situaţiei pe căi diplomatice.
Consiliul de Afaceri Externe va continua marţi la Luxemburg, când este prevăzută reuniunea miniştrilor apărării, la care va participa şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.