UE a reuşit să reducă amprenta de carbon a producţiei şi consumului la nivelul tuturor celor 12 ţinte monitorizate
Statisticile Eurostat arată că statele membre se concentrează pe scăderea impactului economiei asupra mediului, pe creşterea ponderii economiei verzi şi pe problema gestionării mai eficiente a deşeurilor.
Articol de Bogdan Isopescu, 31 August 2023, 19:29
Uniunea Europeană a scăzut consumul de resurse brute pe cap de locuitor cu trei procente, ceea ce înseamnă 13,7 tone pe cap de locuitor. România are un consum dublu față de această medie: 30,4 tone pe cap de locuitor, o cifră ce arată o creștere constantă după 2010.
Este un semn că utilizăm mai multe resurse pentru a obține rezultate similare cu alte state.
Rata circularității materialelor din economia europeană a crescut extrem de puțin 0,2 procente. Ponderea materialelor reintroduse în economie față de volumul total este de 11,7 procente, iar trendul este ascendent.
România are din nou o evoluție negativă de la un an la altul, iar ponderea este mai mică și ea: doar 1,4 procente, de aproape zece ori mai mică decât media europeană.
La capitolul deșeuri, vedem că generarea a scăzut cu cinci procente, ceea ce înseamnă că un european produce 4,8 tone de deșeuri, în comparație cu 5,1 tone în 2016.
România are o generare de 7,3 tone pe cap de locuitor, peste media europeană, însă, avem o evoluție bună în reducerea deșeurilor generate, pentru că am plecat de la 16 tone în 2006, am atins 12,4 tone în 2012 și azi avem 7,3 tone pe cap de locuitor.