Ucrainenii o duc tot mai greu în ţara devastată de război
Cu o economie devastată de război și cu o mare parte din infrastructura critică distrusă de atacurile armatei ruse, Ucraina susține o mare parte a efortului de apărare cu sprijinul ajutoarelor trimise de partenerii externi.
Articol de Ilie Pintea, Ucraina, 12 Decembrie 2024, 18:39
Noua şefă a diplomaţiei europene, estoniana Kaja Kallas, pledează pentru utilizarea directă a activelor ruse îngheţate, şi nu doar a dobânzilor pe care acestea le generează, pentru a ajuta Ucraina.
Într-un interviu acordat presei străine şi dat azi publicităţii, Kallas a subliniat importanţa sprijinului european pentru Kiev, în condiţiile în care preşedintele american ales, Donald Trump, a spus că va reduce ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina imediat ce îşi va prelua funcţia, în ianuarie anul viitor.
Sprijinul acordat Ucrainei este o investiţie în securitatea europeană, consideră Kaja Kallas.
Ucrainenii o duc tot mai greu în ţara devastată de război. Cu o economie devastată de război și cu o mare parte din infrastructura critică distrusă de atacurile armatei ruse, Ucraina susține o mare parte a efortului de apărare cu sprijinul ajutoarelor trimise de partenerii externi.
Chiar și așa, populația are de suferit din cauza scumpirilor care au făcut să crească prețurile la utilități, la alimente și la tot ce provine din import.
Veniturile ucrainenilor au rămas, în schimb, aceleași, spune Liviu Rusu, directorul Centrului de Afaceri Româno-Ucrainean din Cernăuți.
AUDIO: Liviu Rusu, directorul Centrului de Afaceri Româno-Ucrainean din Cernăuți.
Liviu Rusu: Cel mai mult s-a scumpit curentul electric, 170 procente, produsele alimentare 50-60-70% s-au scumpit, la fel. Evident că mai ales pentru cei care nu sunt protejați, pentru pensionari, familiile cu venituri mici devine complicat să plătești costul serviciilor comunale și să-ţi cumperi de mâncare și medicamente. Şi medicamentele, la fel, s-au scumpit. tot ce din import, deci valuta s-a dublat, dolarul și euro, în condiții de război. Salariile și pensiile nu s-au dublat. Evident că puterea de cumpărare din acest considerent scade. Cu toate că suntem în al treilea an de război, statul asigură toate plățile sociale la timp, sfera bugetară primesc salariile la timp, pensionarii primesc pensiile la timp. Evident că indexarea acestor plăți venite de la buget nu este egală cu nivelul de inflațiedar luând în considerație faptul că suntem în război, încă nu e atât de rău cum putea fi.
Costul total al reconstrucției și recuperării a fost estimat de Banca Mondială și guvernul ucrainean la peste 500 de miliarde de dolari, cifră de aproape trei ori mai mare decât produsul intern brut nominal al Ucrainei în 2023, potrivit datelor Ministerului Economiei.