Ucraina: Viața în orașele din apropierea frontului
La Torețk, un oraș aflat aproape de Bakmut, loviturile de artilerie se aud constant, iar oamenii care au mai rămas în oraș trăiesc din puținele ajutoare umanitare care ajung aici.
Articol de Ilie Pintea, Ucraina, 31 Ianuarie 2023, 20:12
În orașele de pe linia frontului din sud-estul Ucrainei, oamenii trăiesc fără apă și căldură, iar electricitate au câteva ore pe zi.
Autoritățile au organizat pentru cei care au mai rămas în localitățile lor așa-zisele ”centre de invincibilitate”, unde primesc hrană, se pot încălzi și își pot încărca bateriile telefoanelor
În ciuda faptului că trăiesc pe linia frontului, mii de oameni continuă să rămână în localitățile asediate de armata Federației Ruse, fie pentru că sunt în vârstă și refuză să își părăsească locuințele, fie pentru că nu au unde pleca.
La Torețk, un oraș aflat aproape de Bakmut, loviturile de artilerie se aud constant, iar oamenii care au mai rămas în oraș trăiesc din puținele ajutoare umanitare care ajung aici.
"E foarte înspăimântător. Ce sa va spun? Se trage foarte des la noi, mai ales în cartierul din spate, unde lucrez cu ziua. Foarte multe clădiri avem distruse, e chiar de speriat. Suntem la limita subzistenţei. În oraş nu avem încălzire, azi dimineață ni s-a luat şi curentul. Două zile la rând, nu am avut curent câte 14-16 ore".
Autoritățile au organizat centre social în care oamenii să se poată încălzi și unde primesc mâncare.Olha e directoarea unei școli în care învățau 1200 de elevi, dar în care sunt acum sobe și paturi pentru cei care ale căror case au fost distruse de bombardamente.
"Sunt directoarea acestei școli, iar momentan conduc acest centru de invincibilitate. Lucrăm cu întreaga noastră echipă 24 de ore din 24 datorită inițiativei administrației militare a orașului. În ceea ce privește aprovizionarea, avem de toate pentru nevoile zilnice. Ne aflăm în dormitor, pentru oamenii aflați într-o situație gravă, care au rămas fără locuințe. Ei pot să rămână aici, facem căldură, avem radiatoare suplimentare. În cazul în care apar și alte situații de urgență, mai putem amenaja și alte încăperi. În medie, 300 de oameni primesc aici hrană".
Mai mult de 70 la sută dintre locuitorii orașului, aflat într-o zonă minieră din Donețk, au plecat de la începutul războiului.
Sute de clădiri au fost distruse la Torețk, 175 de oameni au fost răniți și 70 au murit. Linia Torețk – Bakmut e vitală pentru a opri înaintarea rușilor spre Kramatorsk, oraș ce a devenit capitala de facto a regiunii Donețk.
AUDIO: