Ucraina, "situaţie financiară precară"
Ministrul interimar de finanţe de la Kiev a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor după ce Rusia a oprit ajutorul financiar promis.
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Februarie 2014, 14:14
Preşedintele interimar al Ucrainei a cerut formarea unui guvern de uniune naţională până mâine.
Formarea guvernului este şi una dintre condiţiile pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţa Ucrainei după ce Rusia a oprit plata tranşelor din împrumutul de 15 miliarde de dolari.
Ministrul interimar de finanţe de la Kiev a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor, valoarea sprijinului financiar de care are nevoie Ucraina în următorii doi ani fiind estimată la 35 de miliarde de dolari.
Criza politică din Ucraina are la bază şi o situaţie precară a economiei.
După ce a ajuns la putere în urma "revoluţiei portocalii", guvernul Iuliei Timoşenko a pierdut în 2010 alegerile pe fondul crizei economice mondiale.
Începând din vară, Ucraina nu a mai reuşit să se împrumute pe pieţele internaţionale.
Primele de risc pentru titlurile de stat ucrainene, adica dobânda plătită suplimentar din cauza neîncrederii investitorilor, sunt de 10% până la 13% în funcţie de perioada pentru care sunt atrase sumele.
O astfel de primă de risc împinge rapid la faliment o ţară, după cum s-a văzut în cazurile Irlandei şi Greciei care au avut nevoie de împrumuturi de salvare.
Ucraina, "în pragul falimentului"
Rusia a anunţat ca cel puţin deocamdată blochează plata tranşelor din angajamentul de împrumut de 15 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, la sfârşitul săptămânii trecute, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca instituţia financiară este gata să ajute Ucraina cu bani, nu doar din punct de vedere umanitar, ci şi pentru stabilizare economică.
Şi miniştri de finanţe al Statelor Unite şi al Marii Britanii s-au arătat gata sa sprijine poporul ucrainean să-şi reconstruiască ţara.
Ministrul interimar al energiei de la Kiev, Eduard Stavitski, şi-a exprimat astăzi speranţa că Rusia nu va scumpi din nou gazele livrate Ucrainei.
În luna decembrie, Rusia a acceptat scăderea preţului la gaze de la peste 400 de dolari mia de metri cubi la 270 de dolari.
În primele declaraţii, după numirea sa ca preşedinte interimar, Oleksandr Turcinov a avertizat că Ucraina este în pragul falimentului.
Misiunea noului guvern, care ar trebui să se formeze până mâine este să oprească deprecierea hrivnei, moneda ucraineană, şi să asigure banii pentru plata la timp a salariilor, pensiilor şi a obligatiilor internaţionale ale Ucrainei, a mai spus preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.