Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că au tras în centrala de la Zaporojie
Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au tras în centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, însă nu s-au înregistrat scurgeri de radiaţie.
Articol de Alex Buzică, 06 August 2022, 09:25
Realizator: Cătălin Gomboș - Reporter: Alex Buzică
Realizator: Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au tras în centrala nucleară de la Zaporojjie, cea mai mare din Europa, însă nu s-au înregistrat scurgeri de radiaţie. Au fost lovite linii de înaltă tensiune şi unul dintre reactoare a fost deconectat de operatorii săi. Centrala a fost ocupată de forţele ruse în prima parte a războiului şi la vremea respectivă, partea ucraineană a spus că armata rusă a deschis focul înspre centrală. În ultima perioadă, Kievul acuză Moscova că foloseşte centrala ca bază pentru a lansa atacuri. Luptele au continuat şi în sudul Ucrainei, unde oraşul Nikolaev a fost ţinta bombardamentelor ruseşti, după cum transmite corespondentul RRA, Alex Buzică:
Reporter: În sudul Ucrainei, la Nikolaev, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete, care a rănit mai mulți civili, inclusiv un copil de 13 ani. Atacul a fost lansat din direcția Herson. Deja a devenit o obișnuință pentru locuitorii din orașul aflat pe linia frontului să fie bombardați între orele 3:00 dimineața și 6:00, dar nu se așteptau ca un astfel de eveniment să aibă loc vineri seara, când foarte mulți civili erau încă pe stradă. Guvernatorul regiunii, Vitali Kim, a declarat că un district al orașului a fost foarte grav afectat. Administrația din Nikolaev a transmis că sunt 22 de răniți, toți civili, iar o persoană, de 42 de ani, a decedat. Nikolaevul a intrat de seara trecută într-un lockdown sever, care va fi ridicat în ziua de luni. În unele cartiere nu există electricitate, iar oamenii nu au apă potabilă.
Și la Odesa, orașul în care mă aflu de două zile, rușii încearcă să ducă un război hibrid și panichează populația cu știri de tipul fake news, a declarat pentru Radio România Actualități Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației Regionale Militare. Momentan, aici este liniște, iar sirenele antiaeriene nu s-au auzit de mai bine de 24 de ore. La portul din Odesa se lucrează zi și noapte, iar pe șoselele din jurul orașului circulă mii de camioane care transportă cereale spre România, Republica Moldova sau Polonia.