Ucraina se va putea aproviziona cu gaze din România
Compania Ukrtransgaz anunţă că a modernizat stația de măsurare a gazelor din Grebeniki, astfel încât să se poată aproviziona cu gaze din Republica Moldova și din România.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Noiembrie 2019, 17:24
Compania Ukrtransgaz, transportatorul de gaze naturale al Ucrainei, anunţă că a modernizat stația de măsurare a gazelor din Grebeniki, localitate din regiunea Odesa, astfel încât să se poată aproviziona cu gaze din Republica Moldova și din România în eventualitatea în care Federaţia Rusă decide să sisteze tranzitul de gaze de la 1 ianuarie 2020.
"Stația este pregătită să efectueze transport de gaz în regim reversibil în cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia. Disponibilitatea instalației de a efectua astfel de operaţiuni a fost verificată și confirmată deja de reprezentanții operatorului Moldovagaz, prin semnarea unui document în acest sens", se arată într-un comunicat remis de Ukrtransgaz.
Compania ucraineană menţionează că stația de distribuire a gazului din Grebeniki poate să furnizeze aproximativ patru milioane de metri cubi de gaz în regim reversibil (din România și Republica Moldova în Ucraina). În regim obișnuit, stația respectivă transportă spre Republica Moldova 70 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.
În perspectivă, notează Ukrtransgaz, autorităţile ucrainene intenționează să utilizeze această stație pentru aprovizionarea cu gaz din Bulgaria și din Grecia. "În plus, companiile românești de gaze, de asemenea, sunt interesate de serviciile acestei stații", precizează Ukrtransgaz.
Pe 6 noiembrie concernul rus Gazprom a făcut publice condițiile pe care ucrainenii trebuie să le respecte pentru ca tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina să nu fie oprit. Moscova cere Kievului să renunţe la pretenţiile financiare 22 de miliarde de dolari faţă de concernul Gazprom și să reia importurile directe de gaze naturale ruseşti.
Compania ucraineană Naftohaz, de asemena, a anunţat că partea rusă a notificat oficial Kievul că Gazprom refuză să mai efectueze livrări directe de gaze către Ucraina. Acest lucru, însă, acuză Naftohaz, încalcă acordurile existente între Ucraina și Rusia, motiv pentru care partea ucraineană solicită de la Gazprom despăgubiri şi a intentat în acest sens un nou proces la tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm.