Ucraina se pregătește în eventualitatea unei agresiuni ruse prin Moldova și Belarus
THE NEW YORK TIMES: Analiști din sectorul militar se îndoiesc de capacitatea Rusiei de a deschide un nou front, dar oficiali ucraineni și americani au avertizat că s-ar putea ca Moscova să încerce să distrugă în continuare resursele ucrainene.
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Februarie 2023, 11:17
Având în vedere ca forțele ucrainene resping atacurile rușilor de-a lungul unui front de 1.000 km, pregătindu-se în vederea unui iminent atac masiv cu rachete, Kyivul urmărește totodată cu atenție amenințările rușilor dinspre Belarus și dinspre Moldova - un pericol care, în opinia unor oficiali, reprezintă un risc de neglijat, dar care totodată nu poate fi ignorat, scrie prestigiosul The New York Times.
Deși analiștii din sectorul militar și-au exprimat îndoieli legate de capacitatea Rusiei de a mai deschide și de a susține un nou front al războiului, oficialii ucraineni și occidentali au avertizat că s-ar putea ca Moscova să încerce, și să și reușească, să prejudicieze resursele ucrainene prin diverse subterfugii și prin niște înșelăciuni care ar putea veni de oriunde.
În această săptămână, Ucraina a mobilizat mai multe trupe la granița sa cu Moldova și, în ultimele luni, armata ucraineană și-a sporit prezența militară în apropierea frontierei cu Belarus și în Kyiv, capitala Ucrainei.
O serie de oficiali ucraineni și de analiști din sectorul militar au afirmat că nu există dovezi din care ar putea reieși că forțele ruse plănuiesc un atac terestru din Belarus, - un vajnic susținător al Kremlinului care împarte cu Ucraina o frontieră de peste 1.000 km. Dar activitatea forțelor din zonă a stârnit mereu îngrijorări.
Președintele țării, care, săptămâna trecută, s-a întâlnit cu președintele Vladimir V. Putin, le-a permis forțelor rusești să folosească Belarusul ca pe un teren de pregătire în vederea unei invazii, iar Moscova folosește această țară ca teren de instrucție pentru soldații săi și pentru aprovizionare.
Oficialii ucraineni urmăresc totodată ceea ce, în opinia lor, ar fi eforturile rușilor de a atrage Moldova în război. Înghesuită între România și Ucraina, Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și este șubrezită totodată de Transnistria, o republică separatistă sprijinită de Rusia.
În această primăvară, înainte ca Moscova să fi suferit o serie de rușinoase înfrângeri pe frontul de luptă, un general rus a dat de înțeles că s-ar putea ca trupele rusești să umple coastele Mării Negre pentru a-i salva, potrivit afirmațiilor sale, pe oprimații transnistreni.
Iar în această lună, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a descoperit un plan rusesc detaliat care vizează șubrezirea situației politice din Moldova. Președinta pro-occidentală din această țară, Maia Sandu, a spus că planul, în sprijinul căruia ea nu a oferit însă nicio probă, implică o serie de pioni străini “cu pregătire militară, îmbrăcați în haine civile, care să organizeze acțiuni violente și atacuri asupra instituțiilor statului, cu luare de ostatici”.
Politicienii opoziției filoruse, dar și alte persoane au încercat să marșeze bazându-se pe nemulțumirea manifestată în țară, provocând proteste prin care cer demisia Maiei Sandu, uneori ei fiind plătiți să participe la astfel de evenimente.
Punctul principal al ofensivei declanșate de Moscova rămâne în estul și în sudul Ucrainei, unde forțele ruse caută să străpungă apărarea ucraineană în cinci direcții, deși, până acum, ele nu au reușit nimic din toate astea.
„În pofida tuturor presiunilor exercitate asupra forțelor noastre, linia frontului nu s-a schimbat”, a declarat Zelenski în cursul alocuțiunii sale din seara de marți.
Articol de Marc Santora
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR.