Ucraina, Rusia, UE şi SUA încep joi negocierile
La Geneva, în Elveţia, încep joi negocierile privind criza ucraineană, la care participă reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, Uniunii Europene şi Statelor Unite.
Articol de Radiojurnal, 16 Aprilie 2014, 21:58
La Geneva, în Elveţia, încep joi negocierile privind criza ucraineană, la care participă reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, Uniunii Europene şi Statelor Unite.
Între timp, situaţia din Ucraina rămâne extrem de tensionată: o unitate a armatei ucrainene a trecut de partea separatiştilor, a fost ocupată clădirea primăriei din Doneţk, iar grupuri separatiste proruse au proclamat instituirea "Republicii Odessa", în oraşul situat pe litoralul Mării Negre.
Ca reacţie la evoluţiile înregistrate în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a decis azi să consolideze măsurile de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările membre din Europa de Est.
În cazul României, comandantul suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a apreciat că vor fi analizate şi alte acţiuni în condiţiile în care România dispune deja de "un pachet solid de măsuri de consolidare a securităţii la sol, pe apă şi în aer".
Dezbatere în plenul Parlamentului European
Presiunea Moscovei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic a fost subiect de dezbatere în plenul Parlamentului European, iar NATO a adoptat măsuri de întărire a aparării colective a aliaţilor.
Numărul de misiuni de poliţie aeriană în regiunea baltică va creşte, navele aliate se vor deplasa în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde va fi nevoie, şi se va intensifica pregătirea trupelor terestre, a anunţat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.
NATO va proteja fiecare stat aliat şi se va apăra în faţa oricărei ameninţări - este mesajul dat de Consiliul Nord-Atlantic, desfăşurat astăzi, la Bruxelles, în acelaşi timp în care la Strasbourg, în plenul Parlamentului European avea loc dezbaterea "Presiunea Rusiei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic" şi acţiunile de destabilizare a Ucrainei de est.
Eurodeputaţii, care vor vota mâine o nouă rezoluţie despre situaţia din Ucraina, s-au pronunţat pentru pregătirea de sancţiuni economice la adresa Rusiei, întărirea cooperării UE cu NATO şi elaborarea rapidă a unui plan de reducere a independenţei energetice a Uniunii.
Soluţii diplomatice încă există şi un pas extrem de important este aducerea la aceeaşi masă a miniştrilor de externe din Rusia şi Ucraina mâine, la Geneva, alături de reprezentanţii UE şi ai SUA.
La Bruxelles se vorbeşte şi despre posibilitatea convocării unui nou summit extraordinar pe tema situaţiei din Ucraina, în funcţie de rezultatul discuţiilor de mâine, decizie care este atributul preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.