Ucraina "riscă să nu semneze acordul de asociere cu UE"
Parlamentul ucrainean a respins mai multe legi cerute de UE pentru semnarea documentelor de asociere. O soluţie ar mai putea fi găsită totuşi prin negocieri cu toate partidele.
Articol de Mihaela Mihai, 21 Noiembrie 2013, 13:51
Ucraina riscă să nu semneze, săptămâna viitoare, acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului Estic, de la Vilnius.
Parlamentul de la Kiev, dominat de partidul preşedintelui Victor Ianukovici, a respins joi, mai multe proiecte ale legii, care i-ar fi permis fostului premier Iulia Timoşenko să meargă la tratament medical în străinătate.
Nu este îndeplinită astfel o ultimă condiţie pusă de Bruxelles pentru semnarea documentelor.
Preşedintele Legislativului ucrainian lasă o uşă deschisă şi spune că o posibilă soluţie ar putea fi găsită în zilele următoare, prin negocieri între toate partidele.
Dezbateri aprinse în parlament
Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, majoritar în Legislativul de la Kiev, nu a participat la vot, un gest aşteptat după ce în ultimele zile a calificat proiectele ca fiind "imperfecte".
Au fost prezenţi, în schimb, în sală emisarii europeni: fostul şef al statului polonez, Alexander Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox.
Dezbaterile au fost aprinse, iar France Presse relatează că deputaţii opoziţiei au strigat: "Ruşine".
După eşecul votului de joi, opoziţia i-a cerut, din nou, preşedintelui Ianukovici să o graţieze pe Iulia Timoşenko, aflată în închisoare din 2011.
Eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko i-ar permite Ucrainei să semneze, săptămâna viitoare, la Vilnius, Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
S-ar deschide, astfel, calea spre o posibilă integrare europeană a acestei foste republici sovietice, iar pentru cei 45 milioane de cetăţeni ai ţării s-ar liberaliza regimul vizelor de călătorie în Uniunea Europeană.
Prin semnarea acordului, Ucraina ar primi asistenţă financiară de la Bruxelles
Un Acord de asociere i-ar oferi acestei ţări şi posibilitatea de a primi asistenţă financiară din partea Bruxelles-ului.
Alternativa prezentată de Moscova, care se opune semnării documentelor, este Uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazahstan.
În plus, preşedinţia rusă a avertizat în mod deschis autoritătile de la Kiev că semnarea acordurilor cu Uniunea Europeană va însemna o catastrofă financiară, iar Moscova nu va întinde nici o mână de ajutor.
Într-o replică dată la începutul săptămânii, cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că Rusia nu are decât de câştigat din modernizarea şi întărirea economiilor ţărilor aflate la răsărit de Uniunea Europeană.
Ea a mai afirmat că Bruxelles-ul oferă apropiere politică şi integrare economică, dar nu se poate vorbi despre un parteneriat unilateral.