Ucraina primeşte ajutor financiar de la UE
Comisia Europeană a propus miercuri suplimentarea asistenţei macro financiare pentru Ucraina un miliard de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu.
20 Martie 2014, 00:11
Comisia Europeană a propus miercuri suplimentarea asistenţei macro financiare pentru Ucraina un miliard de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu.
Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi vicepreşedinte al Comisiei, Olli Rehn.
La Consiliul European de primăvară, ce începe joi, la Bruxelles, pentru două zile, va fi discutată, desigur, situaţia din Ucraina şi liderii europeni doresc să ajungă la un acord asupra unui răspuns european unitar.
Înaintea summitului liderii europeni au reacţionat marţi seară la anexarea Crimeii şi au spus că suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate.
Şi tot înaintea summitului, miercuri, Bruxellesul a anunţat detaliile planului său de ajutor macro financiar de un miliard de euro pentru Kiev.
Ucraina va fi sprijinită în următorii ani
Este vorba de un pachet de sprijin economic şi financiar pentru Ucraina. Măsurile pe care le-a luat Comisia sunt considerate de către aceasta drept o contribuţie la efortul internaţional pentru reformele economice şi politice din această ţară.
Sprijinul financiar total ar putea ajunge la cel puţin 11 miliarde de euro, în următorii ani, din bugetul UE şi instituţiile financiare internaţionale cu sediul în spaţiul comunitar.
Anunţul a fost făcut miercuri de către comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
"În timp ce în ultimele zile ne-am concentrat pe evoluţiile dramatice din zonă, nu trebuie să uităm că Ucraina are nevoie de ajutor economic şi financiar puternic. Situaţia s-a deteriorat în ultimul timp şi are un impact negativ asupra cetăţenilor.
"Este nevoie de asistenţă macro economică şi de reforme pentru a putea depăşi momentul şi a ajuta la stabilitatea politică", a spus Olli Rehn.
Acord pentru energie
Liderii europeni ar urma să discute şi soluţii prin care să micşoreze dependenţa blocului european de gazul rusesc, în condiţiile în care pregătesc o serie de sancţiuni economice împotriva Moscovei
De aceea miercuri comisarul pentru energie, Günther Oettinger a semnat un acord cu ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, de fapt al optulea raport comun de implementare a unui memorandum de înţelegere şi colaborare în domeniul energiei.
Liderii europeni sunt îngrijoraţi privind nivelul ridicat al dependenţei energetice europene, în special în ceea ce priveşte gazele naturale şi solicită intensificarea eforturilor de reducere a acestei dependenţe, mai ales în cazul statelor membre ce au cea mai mare nevoie de acest gaz.
Obiectivele realizării pieţei interne a energiei până în 2014 şi dezvoltarea interconexiunilor pentru a pune capăt izolării statelor membre faţă de reţelele europene de gaze şi electricitate până în 2015 ar putea fi o soluţie luată în calcul de liderii europeni ce se vor întâlni, începând de mâine aici la Bruxelles.
Totodată în cea de a doua zi a summitului, liderii europeni doresc să semneze împreună cu Ucraina capitolele politice ale acordului de asociere a acestei ţări la Uniunea Europeană, premierul de la Kiev urmând să fie prezent la summitul de la Bruxelles .