Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei
Articol de Sergiu Şteţ, 21 Iunie 2024, 08:11
Ucraina poate folosi arme furnizate de Statele Unite pentru a lovi forțele ruse care trag asupra trupelor ucrainene oriunde peste granița cu Rusia, și nu doar pe teritoriul rusesc din apropierea regiunii ucrainene Harkiv, a anunțat Pentagonul.
Reuters amintește că, luna trecută, președintele american Joe Biden a autorizat discret Kyivul să lanseze arme furnizate de SUA asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei, dar oficialii au declarat la acea vreme că decizia lui Joe Biden s-a aplicat doar țintelor din interiorul Rusiei din apropierea graniței cu regiunea ucraineană de est Harkiv.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, a declarat reporterilor că, deși nu a existat nicio schimbare de politică, utilizarea de către Ucraina a armelor împotriva trupelor rusești nu s-a limitat la apropierea Harkivului de partea rusă.
"Această politică se concentrează pe capacitatea de a putea riposta atunci când se trage ... pe capacitatea Ucrainei de a riposta la aceste forțe terestre folosind muniții furnizate de SUA", a declarat Patrick Ryder.
"Este vorba de autoapărare și, prin urmare, are sens ca ei să poată face acest lucru", a adăugat el. Comentariile lui Patrick Ryder se fac ecoul comentariilor făcute de consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden la începutul acestei săptămâni.
"Nu este vorba despre geografie, este vorba despre bun simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o atacă de peste graniță", a declarat Jake Sullivan pentru PBS.
Oficialul american a adăugat că Ucraina ar putea, de asemenea, să folosească sistemele de apărare aeriană pentru a trage asupra avioanelor rusești care zboară în spațiul aerian rusesc, dacă acestea sunt pe punctul de a trage înspre spațiul aerian ucrainean.
Liniile frontului din Ucraina abia dacă s-au mișcat de la sfârșitul anului 2022, în ciuda zecilor de mii de morți de ambele părți în războiul necruțător din tranșee, cele mai sângeroase lupte din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
După succesele inițiale ale Ucrainei, care au făcut ca Kyivul să respingă un asalt asupra capitalei și să recucerească teritoriu în primul an de război, o contraofensivă ucraineană majoră care a folosit tancuri occidentale donate a eșuat anul trecut.
Forțele rusești dețin încă o cincime din Ucraina și avansează din nou, deși încet. De mai bine de doi ani nu au avut loc discuții de pace.