Ucraina "nu poate cere mereu bani"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul summitului UE, că Ucraina trebuie să îşi asume responsabilităţi şi că "nu poate cere mereu bani" pentru plata facturii la gaz.
24 Octombrie 2014, 19:15
Şefii de stat şi de guvern, reuniţi la Bruxelles, au adoptat o decizie prin care acordă în continuare exportatorilor ucraineni acces preferenţial pe pieţele Uniunii Europene, în aşteptarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind comerţul, în cadrul Acordului de Asociere.
Aceste dispoziţii ar fi expirat la 1 noiembrie şi acum au fost prelungite până la sfârşitul anului 2015.
Părţile comerciale ale acordului implică, între altele, reducerea temporară sau eliminarea taxelor vamale.
Exportatorii ucraineni ar trebui să salveze peste 500 de milioane de euro anual, din taxele vamale, odată ce Acordul de Asociere intră în vigoare.
Referitor la propunerea ca Uniunea Europeană să plătească datoriile Ucrainei către Rusia privind facturile la gaz, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul summitului, că România nu se va opune acestei propuneri, dar, în acelaşi timp, Ucraina trebuie să îşi asume responsabilităţi şi "nu poate cere mereu bani".
Referitor la pachetul privind schimbările climatice şi energia, adoptat la summit, Traian Băsescu a explicat ce înseamnă, în opinia sa, pentru România acest acord.
"O presiune pe performanţa de modernizare a economiei româneşti. În acelaşi timp, pentru o ţară cum este România sunt create sisteme de compensare a cheltuielilor, în aşa fel încât costurile energetice să nu crească, adică beneficiem de certificate verzi gratuite, care sunt, practic, ajutoare de stat pe care România le va putea acorda acelora care investesc în modernizarea termocentralelor, dau un exemplu. De asemenea, o bucurie că ni s-a redus contribuţia cu 31 de milioane de euro, contribuţia pe anul acesta", a mai spus Traian Băsescu.
După această declaraţie, preşedintele Traian Băsescu a plecat spre România.
La această oră, liderii ţărilor din zona euro au, la Bruxelles, o reuniune separată, dedicată aspectelor economice.