"Ucraina - Marea schimbare făcută de Putin în cadrul marinei ruse"
L'EXPRESS: Printre faptele lor de arme de la începutul conflictului, forțele ucrainene au bombardat sediul Flotei de la Marea Neagră din Sevastopol în septembrie 2023, la mai bine de un an după ce au reușit să scufunde "Moskva", nava amiral a flotei ruse, în primăvara anului 2022.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Aprilie 2024, 22:22
Marţea aceasta, viceamiralul Serghei Pinciuk a fost numit șef al Flotei ruse de la Marea Neagră. O nouă schimbare după numirea unui nou comandant al marinei ruse în urmă cu două săptămâni, care demonstrează nerăbdarea Kremlinului. Continuă schimbările în Statul Major al marinei ruse, scrie L'Express.
După ce în urmă cu câteva săptămâni a numit un nou lider pentru întreaga sa flotă, Kremlinul a decis să facă o nouă mutare de această dată, mai ales în marina de la Marea Neagră.
Ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat, marți, "numirea viceamiralului Serghei Pinciuk în postul de comandant al Flotei de la Marea Neagră", au precizat serviciile sale într-un comunicat emis marți. El îl înlocuiește pe amiralul Viktor Sokolov, care nu mai fusese văzut în public din... septembrie anul trecut.
Reflectarea unei situații foarte complexe pentru armata lui Putin în această mare, unde Ucraina are un șir de succese în ciuda avantajului numeric al Moscovei.
Potrivit biografiei sale publicate pe site-ul ministerului, Serghei Pinciuk s-a născut în 1971 la Sevastopol, Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova. În 2011, a fost avansat comandant al bazei navale Novorossiisk din Marea Neagră, înainte de a i se încredința frâiele flotei din Marea Caspică, în 2016.
Această schimbare în conducerea Flotei ruse de la Marea Neagră vine după o serie de succese pentru Ucraina în zonă, realizate cu ajutorul dronelor și rachetelor maritime de suprafață, care au forțat navele rusești să se retragă.
Aceste atacuri i-au permis Ucrainei să scufunde sau să avariaze numeroase nave rusești și să redeschidă un coridor maritim pentru a-și exporta cerealele.
Printre faptele lor de arme de la începutul conflictului, forțele ucrainene au bombardat sediul Flotei de la Marea Neagră din Sevastopol în septembrie 2023, la mai bine de un an după ce au reușit să scufunde "Moskva", nava amiral a flotei ruse, în primăvara anului 2022.
Mai recent, forțele de la Kyiv au scufundat mai multe nave, ambarcaţiuni de patrulare sau nave de desant, folosind întotdeauna drone de suprafață - foarte ieftine și extrem de eficiente - încărcate cu explozibili. Astfel, la începutul lunii februarie, armata ucraineană a susținut că a distrus mai mult de o treime din flota rusă din Marea Neagră.
Ministerul rus al Apărării a confirmat, de asemenea, prin decret prezidențial, numirea amiralului Aleksandr Moiseiev în funcția de comandant al flotei ruse, în locul lui Nikolai Evmenov, în funcție din mai 2019. Moiseiev fusese deja văzut în cadrul noii sale funcții în timpul unei ceremonii desfășurate la mijlocul lunii martie în portul Kronstadt, din nord-vestul ţării.
Aceste schimbări de cadre nu pot decât să alimenteze impresia unei oarecare nerăbdări la vârful statului rus, în fața unui război care durează deja de mai bine de 25 de luni și a cărui situație pe front pare încă înghețată.
Articol de Timothée Barnaud
Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA.