Ucraina îndeamnă țările "București 9" să nu accepte pretențiile Rusiei
Şeful diplomaţiei ucrainene face apel la țările din Formatul Bucureşti 9 să nu permită Rusiei să readucă sferele de influenţă în Europa.
Articol de Sergiu Şteţ, 03 Februarie 2022, 15:40
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că statele din Formatul Bucureşti 9 (B9) ştiu prea bine ce este o "sferă de influenţă", din moment ce în trecut au fost sub ocupaţie sovietică, transmite Ukrinform, citând un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Kyiv.
MAE ucrainean precizează că ministrul Dmitro Kuleba a participat joi, 3 februarie, la întâlnirea (în format hibrid) ministerială a Formatului B9, la invitaţia omologul său român, Bogdan Aurescu.
Aceasta a fost prima participare a şefului diplomaţiei ucrainene la un eveniment organizat în acest format. La întâlnire a participat şi Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe şi europene al Franţei, în calitate de invitat special.
Kuleba i-a informat în detaliu pe miniştrii participanţi la reuniune în legătură cu desfăşurarea de trupe ruse în apropierea graniţei de stat a Ucrainei şi în teritoriile ocupate temporar. Miniştrii au convenit că acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse ameninţă securitatea nu numai a Ucrainei, ci şi a altor ţări din Europa Centrală şi a spaţiului euroatlantic în ansamblul său.
"Ţările B9 ştiu prea bine ce este o 'sferă de influenţă', întrucât, în trecut, s-au aflat sub ocupaţie sovietică. Astăzi este în interesul nostru comun să depunem toate eforturile pentru a împiedica Rusia să readucă sferele de influenţă în Europa modernă. Unitatea şi fermitatea poziţiilor noastre pot apăra securitatea în Europa", a afirmat Dmitro Kuleba.
Potrivit ministrului ucrainean de Externe, comunitatea euroatlantică trebuie să preia iniţiativa în discuţiile privind securitatea europeană. "Este inacceptabil ca garanţiile de securitate să fie cerute de o ţară care a comis o agresiune armată şi o ocupare a teritoriilor Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova, o ţară care efectuează atacuri cibernetice, ucide adversari politici din ţările NATO şi UE, răspândeşte dezinformare, subminează economia şi stabilitatea financiară. În schimb, comunitatea euroatlantică este cea care ar trebui să adreseze astfel de întrebări Federaţiei Ruse. Când ne va explica Rusia tuturor cum înţelege propria obligaţie de a nu-şi spori securitatea în detrimentul securităţii altora, în special a Ucrainei?", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene.
În acest context, a subliniat ministrul, Ucraina şi partenerii săi şi-au coordonat paşii pentru a implementa un pachet cuprinzător de măsuri menite să descurajeze Rusia să comită un nou val de agresiune. Potrivit lui Dmitro Kuleba, pachetul de măsuri include aspecte politice, economice şi de securitate.
Formatul Bucureşti 9 a fost creat la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei în noiembrie 2015 şi include ţările de pe Flancul estic al NATO. În afară de România şi Polonia, din acest format mai fac parte Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Lituania, Letonia şi Estonia.