Ucraina devine membră a Comunităţii Energetice Europene
Autorităţile de la Kiev au semnat protocolul de aderare la organismul european, Ucraina urmând să devină membră cu drepturi depline anul viitor.
Articol de Claudia Marcu, 24 Septembrie 2010, 20:23
Ucraina a semnat vineri un protocol de aderare la Comunitatea Energetică Europeană, un organism prin a cărui activitate Uniunea Europeană încearcă să se pună la adăpost în faţa unei posibile noi crize energetice.
Comisia Europeană consideră că acesta este un pas important, atât pentru comunitate, cât şi pentru Ucraina care în acest fel va avea acces la o piaţă a energiei transeuropeană.
În următoarele luni se aşteaptă ca Ucraina să ratifice protocolul, astfel încât să devină membră cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2011.
Din acel moment Ucraina va începe să implementeze legislaţia europeană în materie de energie cu asistenţa Comisiei Europene.
Un exemplu este implementarea celui de-al doilea pachet legislativ pentru energie care include şi accesul părţilor terţe la infrastructură.
Ucraina "trebuie să separe activităţile de import şi transport de gaze"
De asmenea, în domeniul gazului, Comisia Europeană aşteaptă schimbări din partea Naftogaz, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
"În acest moment Naftogaz importă de la Gazprom şi în acelaşi timp are în grijă conducta. Ucraina va trebui să separe cele două activităţi conform legislaţiei europene" - a specificat Marlene Holzner.
Consiliul Ministerial al Comunităţii Europene pentru Energie aprobase aderarea Ucrainei încă din decembrie 2009, însă semnarea protocolului a depins de adoptarea legii gazului în Ucraina conform cerinţelor europene, lege care a fost adoptată în luna iulie.
Pe lângă Uniunea Europeană, din Comunitatea Europeană pentru Energie mai fac parte Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Moldova şi Administraţia Kosovo, cu observatori Georgia, Norvegia şi Turcia.
Comunitatea s-a format în 2006 şi are ca scop liberalizarea pieţei de energie şi implementarea legislaţiei europene în materie de electricitate, gaz şi energii regenerabile.