Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ucraina, de la vest spre est

Ratificarea documentului privind extinderea perioadei de staţionare a flotei ruse în Crimeea, marchează o schimbare în relaţiile ruso-ucrainene.

Prezenţa flotei ruseşti în Crimeea a fost prelungită cu 25 de ani. Foto: AFP

28 Aprilie 2010, 09:27

Moscova şi-a mărturisit mulţumirea, premierul Vladimir Putin afirmând că ratificarea acordului privind extinderea cu 25 de ani a prezenţei flotei Mării Negre în Crimeea demonstrează că Ucraina este gata să reseteze relaţiile cu Rusia.

În timp ce la Moscova documentul a fost adoptat fără probleme, la Kiev, ratificarea a fost marcată de confruntări în care parlamentari din opoziţie au aruncat cu ouă şi fumigene.

Documentul este o dovadă a faptului că relaţiile ruso-ucrainene se ameliorează rapid, după schimbarea de putere de la Kiev. Se ştie că aceste relaţii au fost grav deteriorate, în perioada guvernării orange. Ianukovici, deşi a venit la putere relativ recent, în luna februarie, a făcut o serie de gesturi foarte clare în favoarea apropierii cu Rusia.

O parte din aceste gesturi au fost simbolice. De exemplu, acesta a anulat decretul privind acordarea titlului de Erou al Ucrainei pentru unii lideri ai naţionaliştilor ucraineni din perioada 1930 - 1940.

La Strasbourg, aceasta s-a delimitat de poziţia fostei guvernări în legătură cu foametea din Ucraina. El a spus că nu a fost un genocid împootriva poporului ucrainean, ci o tragedie a întregului popor al Uniunii Societice. Este un punct foarte sensibil, atât pentru Ucraina, dar şi pentru relaţiile ruso-ucrainene, şi evident, acest acord privind flota sau mai bine zis acordul "Flotă contra gaze", care pune relaţiile ruso-ucrainene pe o bază cu totul nouă.

Vladimir Putin a subliniat, nu numai că aceste relaţii se resetează, ci şi faptul că este vorba de o stabilizare a situaţiei interne, deci se merge spre stabilizarea situaţiei politice din Ucraina, ceea ce ar deschide, evident, calea spre noi colaborări - şi aceste propuneri de colaborare vor urma, probabil, în perioada următoare, când Medvedev s-ar deplasa la Kiev.

Evident că această întoarcere a Ucrainei cu faţa spre Rusia aduce Rusiei o serie de avantaje, în primul rând în plan geopolitic, pentru că se ştie că rolul flotei Mării Negre şi rolul oricărei flote în general este cel de proiecţie a puterii.

Nu este vorba doar de o chestiune pur tehnică. Se ştie că relocarea flotei pe litoralul rusesc ar fi costat Rusia destul de mulţi bani. Probabil, nu atât de mulţi cât a costat această prelungire a prezenţei. Este vorba de 40 de milioane, cât este discountul la gaze, dar avantajele geopolitice primează.

De altfel, Putin a spus că desi preţul depăşeşte orice limită, totuşi, importante sunt relaţiile cu Ucraina şi, practic, aş putea spune că, după 2005, când s-a instalat la Kiev puterea portocalie, în momentul de faţă Rusia încet-încet continuă să investească in propriul său proiect, proiect pe care l-am putea numi Proiectul Ucraina, dar din partea Rusiei, deci, de reconsolidare a relaţiilor cu Ucraina şi de menţinere, şă spunem aşa, a Ucrianei într-o anumită sferă de influenţa a Rusiei.

Întrebat ce reacţie va avea NATO ca răspuns la prelungirea acordului privind extinderea perioadei de prezenţă a flotei ruseşti în Crimeea generalul Mihail Orzeaţă, analist pe probleme de securitate şi geopolitică a declarat:

"Nu cred că NATO va avea o reacţie de răspuns în acest gen, adică tot pe domeniul militar şi mai ales al marinei. Există destule alte posibilităţi de compensare şi acestea pot fi în plan economic, în plan politic, diplomatic. La nevoie pot să fie şi alte modalităţi” a declarat generalul Mihail Orzeaţă, analist pe probleme de securitate şi geopolitică.

În lume 27 Aprilie 2010, 11:11

Bătaie cu ouă în parlamentul ucrainean

Susţinătorii opoziţiei din Ucraina protestează faţă de acordul privind prelungirea prezenţei flotei militare ruseşti în baza...

Bătaie cu ouă în parlamentul ucrainean
În lume 02 Ianuarie 2025, 16:15

Republica Moldova schimbă moneda de referință și trece la euro

Costurile de schimb valutar vor scădea, iar afacerile vor putea planifica investiții și tranzacții comerciale cu mai multă...

Republica Moldova schimbă moneda de referință și trece la euro
În lume 01 Ianuarie 2025, 15:31

Transnistria a întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă către populație

Oprirea transportului de gaz rusesc prin Ucraina s-a resimțit imediat în regiunea separatistă.

Transnistria a întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă către populație
În lume 01 Ianuarie 2025, 14:50

New Orleans(SUA): Zece oameni au murit după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni

Oficiali din departamentul de urgenţă al oraşului au informat că alte 30 de persoane au fost rănite.

New Orleans(SUA): Zece oameni au murit după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni
În lume 01 Ianuarie 2025, 10:17

Priorităţile Poloniei, după preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Momentul în care Polonia preia președinția rotativă a UE coincide cu cel în care Franța și Germania au guvernări slăbite.

Priorităţile Poloniei, după preluarea preşedinţiei Consiliului UE
În lume 01 Ianuarie 2025, 09:55

De la 1 ianuarie, este interzis fumatul pe străzile din Milano

Cine este prins fumând o țigară pe străzile din Milano riscă o amendă de până la 240 euro.

De la 1 ianuarie, este interzis fumatul pe străzile din Milano
În lume 31 Decembrie 2024, 18:43

Gazprom oprește livrările de gaze către Republica Moldova

Autoritățile de la Chișinău au instituit starea de urgență în domeniul energetic și au recurs la măsuri de economisire a...

Gazprom oprește livrările de gaze către Republica Moldova
În lume 31 Decembrie 2024, 14:13

Sistemul de sănătate din Gaza e în pragul colapsului din cauza atacurilor israeliene (raport ONU)

Situaţia precară a sistemului medical adânceşte criza umanitară din Gaza.

Sistemul de sănătate din Gaza e în pragul colapsului din cauza atacurilor israeliene (raport ONU)