Ucraina acuză Rusia că menţine 8.000 de militari în zona Doneţk şi Lugansk
Federaţia Rusă încalcă acordurile de la Minsk, menţinând 8.000 de militari în zona Doneţk şi Lugansk, a spus ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Februarie 2016, 07:52
Federaţia Rusă încalcă acordurile de la Minsk, menţinând 8.000 de militari în zona Doneţk şi Lugansk şi nu permite intrarea observatorilor OSCE, a spus ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.
Ambasadorul Ucrainei a insistat că în ţara sa nu este un război civil, ci o agresiune externă, şi a exclus federalizarea Ucrainei.
Teofil Bauer a precizat că ultimele evenimente demonstrează că securitatea Ucrainei nu a fost garantată de anumite organizaţii internaţionale şi europene din care face parte.
Aşadar, Kievul intenţionează să aleagă pe viitor un alt sistem de apărare colectivă.
Ambasadorul Bauer a explicat că pentru acest lucru trebuie modificată Constituţia Ucrainei, care prevede acum neutralitatea.
"Ceea ce s-a întâmplat ca atare a pus mai multe semne de întrebare şi referitor la diferitele organisme internaţionale europene, de cooperare şi aşa mai departe, care ar fi trebuit să fie nişte garante ale integrităţii statelor care sunt componente ale acestor organizaţii. De aceea cred şi sper că concluziile necesare vor fi făcute de cât de bune au fost garanţiile pe care le-am avut şi posibil că Ucraina în perioada imediat următoare îşi va face alegerea în favoarea unui sistem de apărare colectivă, care să fie mai efectiv decât acele garanţii care /.../. De aceea o să fim obligaţi să căutăm alte variante de asigurare a securităţii statului", a spus Teofil Bauer.
Rugat să explice dacă acest sistem de apărare colectivă la care se referă este NATO, ambasadorul ucrainean a confirmat.
Teofil Bauer a mai explicat că, deşi Kievul respinge ideea federalizării, considerând-o o încercare de destabilizare, totuşi, autorităţile ucrainene doresc descentralizarea.
Bauer a precizat că Ucraina este pregătită pentru un dialog la nivel internaţional, cu condiţia păstrării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii statului ucrainean.
În legătură cu relaţiile bilaterale România-Ucraina, ambasadorul Kievului la Bucureşti a semnalat mai multe documente ce urmează să fie semnate şi să-şi producă efectele.
Acestea vizează patrularea în comun a frontierei româno-ucrainene, eliminarea de către partea română a vizelor pentru cetăţenii ucraineni, transportul militar, deschiderea unor puncte de trecere a frontierei şi controlul comun la aceste puncte.