Twitter acţionată în justiţie de un fotbalist britanic
Un fotbalist profesionist din Marea Britanie solicită prin justiţie ca reţeaua Twitter să dezvăluie identitatea utilizatorilor care au publicat informaţii confidenţiale protejate de un ordin judecătoresc, informează BBC.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Mai 2011, 13:34
Un fotbalist profesionist din Marea Britanie a declanşat o acţiune în justiţie împotriva reţelei Twitter pentru publicarea de informaţii care sunt protejate de un ordin judecătoresc (super-injunction) ce privesc viaţa privată, informează BBC.
Fotbalistul, identificat prin iniţialele CTB, a mai depus plângeri împotriva ziarului The Sun şi a unei foste vedete a emisiunii Big Brother, Imogen Thomas.
Documentele depuse la Înalta Curte britanică împotriva reţelei Twitter şi a unor persoane necunoscute publicului, solicită dezvăluirea identităţii utilizatorilor care au publicat informaţii confidenţiale.
Aceste documente cer reţelei Twitter să prezinte informaţiile solicitate în termen de şapte zile sau la momentul oportun cerut de legea din California, unde se află sediul central al reţelei.
Avocaţii angajaţi de fotbalist spun că nu au dat în judecată Twitter, au făcut o cerere "pentru a obţine informaţii cu privire la utilizarea ilegală a reţelei de către un număr mic de utilizatori care ar fi încălcat un ordin judecătoresc".
Twitter nu a dorit să comenteze această situaţie.
Twitter-Wikileaks
Au mai existat acţiuni în justiţie privind solicitarea identităţii persoanelor fizice care aveau conturi pe Twitter ce au postat pe internet informaţii considerate că încalcă legislaţia.
Twitter a rezistat la încercările guvernului SUA care a încercat în justiţie să afle informaţii cu privire la un număr de utilizatori ai reţelei în cazul Wikileaks.
Avocatul pe probleme de media, Nick Lockett spune că această acţiune legală împotriva Twitter are şanse mici de reuşită.
"Ceea ce trebuie să se stabilească este dacă Twitter se află sub jurisdicţia acestei instanţe britanice", spune avocatul.
În SUA există o lege care acordă imunitate împotriva urmăririi penale pentru furnizorii de "servicii informatice interactive", în anumite circumstanţe, lege care poate limita hotărârile luate de justiţia britanică.
Avocaţii care îl reprezintă pe fotbalistul din Marea Britanie trebuie să dovedească faptul că reţeaua Twitter nu merită această imunitate stabilită de legea din SUA, a afirmat Nick Lockett.
Legea informaţiilor protejate
Legea prevede clar că oricine oferă în mod public informaţii protejate de un ordin judecătoresc riscă o pedeapsă penală, jurnaliştii primind chiar detalii despre aceste informaţii secrete pentru a nu le publica din întâmplare.
De asemenea, cei care au preluat informaţia şi au repostat-o riscă să ajungă în faţa instanţei, deşi unii avocaţi sunt de părere că autorităţile nu vor putea să deschidă un dosar împotriva a zeci de mii de utilizatori.
În ceea ce priveşte platforma care a găzduit aceste informaţii, avocaţii consideră că Twitter nu poate fi trasă la răspundere deoarece este o companie americană care nu se supune legilor europene şi, în plus, poate argumenta că nu este responsabilă pentru postările utilizatorilor săi.
Totuşi, compania ar putea fi forţată să ofere datele de identificare ale utlizatorului care a postat informaţiile despre ordinele judecătoreşti.