Turkmenistanul, "furnizor de gaze naturale pentru Europa"
Companiile româneşti pot acţiona ca o poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa, a declarat preşedintele Traian Băsescu, aflat într-o vizită în Turkmenistan.
Articol de Oana Bâlă, 12 Octombrie 2012, 08:03
Preşedinţii României şi Turkmenistanului discută şi semnează la Aşhbat mai multe documente bilaterale în domeniul transporturilor, dar şi împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului.
Şeful statului român a sosit joi seară împreună cu o delegaţie guvernamentală în capitala Turkmenistanului, unde face o vizită oficială la invitaţia omologului său.
Aflată pe locul IV mondial în privinţa rezervelor de gaze naturale, dar şi un important exportator de petrol, Turkmenistanul este considerat al doilea partener comercial al României din Asia Centrală.
Companiile româneşti pot acţiona ca o poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa, a declarat preşedintele Traian Băsescu şi a menţionat că un prim pas în acest sens poate fi făcut prin înfiinţarea unor reprezentanţe şi filiale ale firmelor române în Turkmenistan.
El a adăugat că încurajează în egală măsură prezenţa companiilor turkmene în România.
Turkmenistanul, un posibil furnizor de gaze naturale pentru Europa
Şeful statului a mai spus că apreciază disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană şi a salutat participarea ţării la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei.
"Apreciem încă o dată disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană, în acelaşi timp înţelegem perfect că Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantităţile ce pot fi furnizate pe piaţa Uniunii Europene", a spus Traian Băsescu.
În cadrul convorbirilor, preşedintele României a subliniat necesitatea materializării colaborării între porturile Constanţa şi Turkmen Başî, statutată prin protocolul încheiat în mai 2011 la Bucureşti, în perspectiva integrării acestora în Coridorul de transport internodal Asia-Europa.
Stabilitate şi trafic sigur de petrol şi gaze
Pe de altă parte, şeful statului a discutat cu omologul său turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, despre facilitarea obţinerii vizelor pentru românii care merg în Turkmenistan în scop de afaceri.
"Am discutat despre posibilităţile de facilitare a obţinerii vizelor de intrare pentru agenţii economici români care călătoresc în Turkmenistan în scop de afaceri şi am convenit că acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultărilor pe linie consulară, prevăzute de planul de acţiune pe linie MAE în perioada 2013-2014", a afirmat preşedintele României.
La rândul său, preşedintele turkmen a afirmat că una dintre dorinţele ţării sale este să asigure stabilitatea şi traficul sigur de petrol şi gaze.
El s-a declarat recunoscător pentru că România susţine iniţiativele Turkmenistanului referitoare la sectorul energetic.