Turcia va controla sau va închide rețelele de socializare online
"Aceste platforme nu se potrivesc acestei națiuni. Vrem să închidem, să le controlăm prin introducerea (unei propuneri legislative) în parlament pe cât de repede posibil".
Articol de Sergiu Şteţ, 01 Iulie 2020, 18:08
Turcia va introduce reglementări pentru a controla platformele sociale din mediul online sau le va închide, a anunțat miercuri, 1 iulie, președintele Recep Tayyip Erdoğan, presând Guvernul să acționeze în acest sens, după ce a anunțat că familia sa a fost insultată în mediul online.
Ministrul de finanțe, Berat Albayrak, ginerele președintelui Erdoğan, a anunțat marți pe rețeaua Twitter nașterea celui de-al patrulea copil al său. Soția lui Albayrak, Esra, a fost insultată de unii utilizatori ai platformei Twitter.
Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a anunțat că aceștia au fost ulterior arestați, transmite agenția Reuters. Într-un discurs adresat membrilor partidului său, formațiunea AK, Erdoğan a reiterat faptul că partidul său va propune noi reglementări pentru a controla utilizarea mediilor sociale online, adăugând că sporirea "actelor imorale" de pe platforme din ultimii ani se datorează lipsei reglementărilor.
"Aceste platforme nu se potrivesc acestei națiuni. Vrem să închidem, să le controlăm prin introducerea (unei propuneri legislative) în parlament pe cât de repede posibil".
Liderul turc a precizat că firmele de social media vor fi forțate să desemneze reprezentanți în Turcia pentru a da curs solicitărilor de ordin juridic, care, în opinia sa, sunt în prezent ignorate.
"Suntem determinați să facem tot ceea ce este necesar pentru ca patformele sociale de media să aibă reprezentare juridică și fiscală în țara noastră. Vom implementa o interdicție de acces, pedepse juridice și fiscale după finalizarea reglementărilor", a declarat Erdoğan.
În luna aprilie, partidul AK a prevăzut măsuri similare în privința platformelor sociale de media într-un proiect legislativ ce viza, în principal, măsuri economice pentru contracararea epidemiei de coronavirus. Proiectul de lege cerea companiilor să desemneze reprezentanți, în caz contrar riscând să li se diminueze cu 95 la sută lățimea de bandă pe care o utilizează pentru furnizarea serviciilor, ceea ce ar fi făcut imposibilă accesarea acelor servicii.
Măsurile propuse au fost ulterior retrase din proiectul respectiv de lege însă membrii opoziției au avertizat că aceste propuneri vor reapărea pe agenda parlamentului.
Guvernul de la Ankara are politici stricte în privința conținutului de pe platformele de social media, în special pe durata unor perioade precum derularea de operațiuni militare sau a actualei pandemii de coronavirus.
Autoritățile turce au criticat aspru platforma Twitter în luna iunie pentru că a suspendat peste șapte mii de conturi ale susținătorilor lui Erdoğan, anunțând că platforma are ceva împotriva Guvernului și că încearcă să reproiecteze mediul politic din Turcia.