Turcia "restituie bunurile minorităţilor religioase"
Restituirea unor bunuri aparţinând minorităţilor armene şi greco-ortodoxe din Turcia, confiscate în 1936, este o condiţie pusă de Uniunea Europeană pentru primirea Turciei ca stat membru.
Articol de Florin Matei, 31 August 2011, 12:28
Turcia se pregăteşte să restituie bunurile minorităţilor nemusulmane, un efort destinat să liniştească Uniunea Europeană, la care doreşte să adere, pe subiectul tratamentului minorităţilor religioase, a anunţat o sursă apropiată guvernului turc, preluată de France Presse.
Executivul turc publica la sfârşitul săptămânii trecute un decret guvernamental potrivit căruia bunurile confiscate fundaţiilor religioase minoritare în virtutea unei decizii din 1936 urmau să le fie restituite acestora în termen de câteva luni, indică sursa menţionată.
Decizia vizează multe spitale, şcoli, cimitire şi orfelinate enumerate într-un recensământ din 1936, aparţinând minorităţilor armene şi greco-ortodoxe din Turcia.
Populaţia greacă ortodoxă numără astăzi puţin peste 2.500 de persoane la Istanbul, capitala Imperiului bizantin oriental până la cucerirea de către otomani în 1453.
Aproximativ 60.000 de armeni şi 15.000 de ortodocşi siriaci trăiesc de asemenea în Turcia, precum şi alte câteva mici minorităţi religioase.
Un acord cu puterile occidentale intervenit în 1923, după crearea Republicii Turcia pe ruinele imperiului otoman, a permis comunităţilor nemusulmane să-şi conserve educaţia specială şi drepturile la proprietate.
UE, care a criticat de mai multe ori atitudinea autorităţilor de la Ankara faţă de minorităţi, a catalogat această restituire a bunurilor drept una din condiţiile aderării ţării la Uniune.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a considerat ilegale aceste confiscări, aminteşte AFP.