Turcia, pregătită să-i primească pe sirienii care fug din Alep
Guvernul turc a declarat că este pregătit să primească refugiaţii sirieni care încearcă să intre în ţară după violenţele din zona oraşului Alep.
Articol de Claudia Marcu, 08 Februarie 2016, 07:53
Guvernul turc s-a declarat pregătit să le primească pe zecile de mii de refugiaţi sirieni care încearcă să intre în ţară după ce violenţele s-au intensificat în zona oraşului Alep, unde se desfăşoară o ofensivă militară a trupelor regimului de la Damasc, sprijinită de Rusia.
Anunţul intervine în timp ce liderii europeni caută soluţii tot mai acutei crize a refugiaţilor, al căror aflux spre Europa s-a diminuat prea puţin în condiţiile iernii.
Acordul încheiat cu Turcia pare să nu funcţioneze, iar cele trei miliarde de euro promişi de europeni pentru proiecte care să-i încurajeze pe emigranţi să revină la casele lor nu dă nici el rezultate.
Olanda, care deţine preşedinţia rotativă a UE, încearcă să stimuleze relaţia cu Ankara.
"Vreau să vedem cum putem să facem un succs din acrodul pe care l-am încheiat", a declarat premierul Mark Rutte înaintea vizitei omologului său turc.
Aflată la preşedinţia rotativă a UE, Olanda vrea că până la primăvară, cu alte cuvinte, în cinci-şase săptămâni, numărul refugiaţilor care ajung în Europa să fi drastic redus.
Deşi încheiat cu ceva timp în urmă, acordul cu Turcia nu pare să funcţioneze, dacă ne uităm că în plină iarnă numărul refugiaţilor este la fel de mare ca cel din perioada de vară.
Premierul olandez spune că nu poate să acuze Turcia, care a primit deja peste două milioane de refugiaţi.
"Cred că este în interesul comun al Turciei şi al UE ca situaţia în Turcia să se îmbunătăţească, oamenii să poată rămâne acolo până la încetarea conflictului din Siria. Pe de altă parte, şi noi trebuie să realizăm că nu putem lăsa totul pe umerii Turciei şi că trebuie să primim şi noi refugiaţi, dar organizat şi controlat", a spus Mark Rutte.
Acesta a precizat că cele trei miliarde de euro deblocate pentru Turcia trebuie folosite pentru proiecte care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei în taberele de refugiaţi din Turcia.
Aceasta înseamnă de exemplu acces la educaţie pentru copii, acces la piaţa muncii pentru refugiaţi.
În acest context, înaltul reprezentant pentru politică externă, Federica Mogherini, a spus că UE finanţează şcoli în limba arabă pentru copiii sirieni, astfel încât aceştia să se poată întoarce în Siria, atunci când situaţia o va permite.
Pe de altă parte, Turcia a decis deja că va acorda permise de muncă pentru refugiaţii sirieni.