Turcia "îşi doreşte o reconciliere cu Israelul"
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, îşi doreşte o reconciliere cu Israelul, afirmând că o astfel de evoluţie este în interesul întregii regiuni.
15 Decembrie 2015, 06:49
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, îşi doreşte o reconciliere cu Israelul, afirmând că o astfel de evoluţie este în interesul întregii regiuni.
Deocamdată, rămân unele obstacole, dar fostul ministru de externe israelian, Avigdor Lieberman, declara că şi Ierusalimul are unele solicitări pentru normalizarea relaţiilor cu Ankara.
În mijlocul unei profunde crize cu Moscova, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, cunoscut pentru o serie de comentarii anti-Israel, a făcut prima sa declaraţie conciliantă, spunând că normalizarea relaţiilor cu Israelul ar avea un impact pozitiv pentru regiune.
Acest proces de normalizare are mult de oferit atât Turciei, cât şi Israelului şi regiunii - a spus Erdoğan, citat de cotidianul Hürriyet, după vizita acestuia în Turkmenistan.
Încă există obstacole până la repararea relaţiilor cu Israelul în urma incidentului cu vasul Mavi Marmara, din 2010, între care remunerarea şi ridicarea blocadei asupra Fâşiei Gaza.
Deja premierul Benjamin Netanyahu a formulat scuze în 2013, au avut loc lungi negocieri pentru un pachet de compensări, dar Israelul nu va ridica blocada maritimă din zona de coastă a Fâşiei Gaza, la solicitarea turcilor.
Fostul ministru de externe, Avigdor Lieberman, a declarat, la postul public de radio Kol Israel, că Turcia se află într-o situaţie dificilă din cauza implicării în comerţul cu petrol al organizaţiei Statul Islamic şi din cauza tensiunilor crescânde cu Moscova.
Lieberman a mai spus că nu numai Turcia are solicitări pentru normalizarea relaţiilor.
Ankara este responsabilă pentru găzduirea unui comandant al organizaţiei Hamas implicat în atacuri teroriste în Israel.
În al doilea rând, nu există motiv ca să se ajungă la compensări cu Turcia.
Avigdor Lieberman a cerut ca Ankara să pună capăt incitării împotriva Israelului în lumea întreagă.
Pe de altă parte, fostul ministru de externe atrage atenţia că normalizarea relaţiilor cu Turcia poate afecta cooperarea înfloritoare cu Cipru şi Grecia, rivali istorici ai Turciei, şi, totodată, normalizarea relaţiilor cu Ankara nu ar fi privită pozitiv de Rusia.