Tunisia îşi securizează graniţele cu Libia
Tunisia post-revoluţionară urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din Libia vecină şi îşi securizează graniţele pentru ca turismul să poată fi reluat, a declarat ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Salua Bahri.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Februarie 2011, 12:37
Ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Saloua Bahri, a anunţat că situaţia în ţara sa a revenit întrutotul la normal şi că din luna aprilie, vor fi reluate călătoriile turistice pentru românii care doresc să ajungă în Tunisia.
În plus, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie, în Tunisia va fi organizată o conferinţă internaţională pentru prezentarea reformelor democratice începute în această ţară şi pentru a obţine sprijin internaţional, în special cel european, atât politic cât şi financiar.
Ambasadoarea Tunisiei a atras atenţia că în ţara sa nu există pericolul radical-islamic şi că Partidul Islamist tunisian este de orientare moderată şi nu poate fi comparat, de exemplu cu Hezbollahul libanez.
Tunisia este gata sa primească turişti români începând cu luna aprilie, a anunţat ambasadoarea acestei ţări la Bucureşti, ba chiar reluarea călătoriilor este văzută ca un semn de solidaritate cu Tunisia, afectata mai întâi de criza economică iar apoi de revoluţia care a alungat mulţi turişti.
Ambasadoarea a anunţat că a început procesul de reformă a statului, inclusiv prin ratificarea convenţiilor internaţionale care interzic pedeapsa cu moartea şi tortura iar de acum înainte Xcurtea Penală Internaţională poate judeca inclusiv oficiali tunisieni acuzaţi de crime împotriva umanităţii şi genocid. De altfel, pe numele fostului preşedinte Ben Ali a fost emis un mandat internaţional de arestare.
Între timp în Tunisia are loc un proces de epurare a instituţiilor de elemente din securitate ale fostului regim şi au fost înfiinţate 3 comisii una pentru reformă politică, alta pentru lupta împotriva corupţiei şi alta pentru pedepsirea abuzurilor din timpul revoluţiei.
Ambasadoarea Salua Bahri a dat asigurări că în Tunisia este exclusă o deraiere spre islamul radical. Ambasadoarea a explicat că fostul regim s-a folosit de spaima de radicalism islamic pentru a căpăta legitimitate şi în ţară şi în exterior.
„Partidul islamist tunisian nu este ca cel libanez, Hezbollah şi vă pot spune că tunisienii sunt capabili să aleagă, avem un popor educat şi orientat spre deschiderea mentalităţilor care nu poate fi manipulat” a spus ambasadoarea.
Salua Bahri a anunţat că la finalul lunii martie începutul lunii aprilie în Tunisia va avea loc o conferinţă internaţională pentru prezentarea reformelor democratice făcute în ţară şi pentru a obţine sprijin internaţional, mai ales european, atât politic cât economic.