Trupele guvernamentale siriene şi-au intensificat atacurile
Cel puţin 16 persoane au fost ucise, în sudul ţării de către forţele de securitate siriene, iar violenţele sunt însoţite de un val de arestări şi desfăşurări de forţe, informează France Presse.
Articol de Carmen Gavrilă, 19 August 2011, 19:07
Forţele de securitate siriene şi-au intensificat atacurile asupra protestatarilor din sudul ţării.
Potrivit France Presse, cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar violenţele sunt însoţite de un val de arestări şi desfăşurări de forţe.
Preşedintele american, Barack Obama şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi Securitate, Catherine Ashton, i-au cerut joi preşedintelui sirian Bashar al-Assad să părăsească puterea.
Rusia nu s-a alăturat acestui apel, considerând că preşedintele al-Assad are nevoie de mai mult timp pentru a pune în practică reformele anunţate.
Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate impune în acest moment sancţiuni la adresa Siriei.
Deocamdată, se lasă aşteptată o rezoluţie care să cuprindă noi sancţiuni ONU împotriva Siriei, o măsură imposibilă până acum, din cauza Rusiei şi Chinei, care, spun analiştii, cel mai probabil se vor opune şi pe viitor, în pofida insistenţelor Washingtonului şi Londrei.
Siria o nouă Libie?
Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Ja'afari, a avertizat că izolarea Siriei face de fapt jocul mişcărilor islamiste radicale.
"Statele Unite, prin impunerea de sancţiuni şi cerând ca preşedintele Assad să demisioneze, lansează un război umanitar şi diplomatic împotriva Siriei, care va instiga la şi mai multă violenţă în ţară şi va da grupurilor înarmate, protejate de America şi de Occident, mesajul de a-şi continua insurecţia", a declarat Bashar Ja'afari.
După luni în care mesajele occidentale nu au fost suficient de ferme la adresa preşedintelui Assad, acum, cererea clară ca el să demisioneze îi face pe analişti să se întrebe dacă nu cumva Siria este noua Libie, dacă nu cumva regimul sirian, izolat şi încolţit, nu va opune aceeaşi rezistenţă de care dă dovadă Muammar Gaddafi în Libia, transformând operaţiunea NATO sub egida ONU într-o iniţiativă tot mai des sancţionată ca pripită şi fără o strategie coerentă, însă, în cazul Siriei, este puţin probabilă o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.
Nici Israelul, în pofida discursului critic la adresa lui Bashar al-Assad, nu pare dispus să se trezească la graniţe cu o Sirie sfâşiată de lupte interne sau să vadă la Damasc o putere dominată de Făţia Musulmană siriană, ieşită din subteran şi de sub control, o dată cu manifestaţiile de stradă din ultimele luni.